Test av Huawei P20 Pro

Huawei P20 Pro

Huaweis nya flaggskepp kombinerar en fenomenal kamera med lång batteritid.

av #Telefon #Huawei
9.1

Huaweis nya flaggskepp P20 Pro har redan kritiserats för att vara för lik Apples iPhone X. Det får vara hur det vill med det, telefonen är riktigt snygg.

På baksidan hittar vi hela tre kameror, som sitter i rad på ena sidan av telefonen vars baksida är täckt av ett material som dessvärre snabbt blir fingeravtryckskladdigt. Framsidan täcks nästan helt av skärmen, utom i nederkant där det finns en fingeravtrycksläsare och i överkant där den iPhone-lika flärpen döljer frontkameran. Sedan iPhone X har dessa flärpar delat mobilvärlden i två läger som antingen hatar den eller struntar i den. I P20 Pro går det att dölja flärpen genom att områdena på sidorna blir svarta för att visa notifikationer.

Den glatta baksidan i kombination med den stora skärmen på framsidan förorsakar dock ett oväntat problem: Detta är den halaste mobiltelefon vi någonsin har testat. Aldrig förr har en telefon varit så benägen att ramla i golvet. P20 Pro är skön att hålla i, men så fort man lägger den åt sidan behövs det inte mycket förrän den glider av bordet och ner på golvet. Laddsladdens vikt räcker för att telefonen ska glida iväg.

Detta problem visar sig dock ha en positiv sida. P20 Pro tycks nämligen vara ganska tålig. Efter åtminstone sex golvtappningar från bordshöjd, där vi flera gånger har fruktat det värsta, finns det inte en enda synlig repa eller märke på telefonen.

Det som på allvar särskiljer Huawei P20 Pro från mängden är kameran. Det är också med den som vi för första gången märker någon verklig effekt av artificiell intelligens. När telefonens tre kameror vänds mot ett motiv använder telefonen AI för att avgöra vilken kamerainställning som är den bästa för detta specifika motiv. Bilderna med Huawei P20 Pro blir markant bättre än vad vi har sett i andra kameror.

Test av Huawei P20 Pro
Även med begränsade kunskapar om fotografering går det att ta fantastiska bilder med P20 Pro.

Särskilt i mörker står P20 Pro ut. Här används AI:n för att samla in data från de tre kamerorna till en bild som på ett magiskt vis inte störs av de små rörelser som annars gör bilder tagna i mörker suddiga.

Test av Huawei P20 Pro
Huawei P20 Pro tar otroligt tydliga och klara bilder även i mörker.

Det stora batteriet på 4 000 milliamperetimmar räcker lätt i en hel dag och snålar man går det att hålla liv i telefonen i två dygn. Samtidigt skickar Huawei med en snabbladdare som laddar batteriet till 58 procent på 30 minuter. I praktiken innebär det att en halvtimmes laddning ger ström för en hel arbetsdag.


+ Fenomenal kamera
+ Lång batteritid
+ Hållbar design
Hal


Huawei P20 Pro finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Huawei P20 Pro

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Huawei P20 Pro är en otroligt bra mobiltelefon med få svaga sidor. Särskilt kameran och batteritiden gör telefonen till ett måste.

Specifikationer

Märke
Huawei
Processor
Kirin 970
Ramminne
6 GB
Lagring
128 GB
Skärmstorlek
6,1 tum
Skärmupplösning
1080 x 2240
Anslutningar
usb c
Batteritid
Två dygn
Batterikapacitet
4000 mAh
Operativsystem
Android 8,1
Mått
155 x 73,9 x 7,8 mm
Vikt
180 g
Fingeravtrycksläsare
Front
Kamera
40+8 (tele)+20 (monokrom) / 24 megapixel (baksida/framsida)
Minneskortläsare
Nej