Test av Huawei P20 Lite

Huawei P20 Lite

Med Huawei P20 Lite kommer de flesta inte märka att de har köpt en lite billigare telefon. Användargränssnittet dämpar dock entusiasmen en smula.

av #Telefon #Huawei
7.2

Huawei P20 Lite är den billigaste modellen i den nya P20-serien, men den påminner utseendemässigt mycket om de dyrare syskonen. Det innebär också att P20 Lite är en av de billigaste mobiltelefonerna med en skärm som täcker nästan hela framsidan.

Det tidsenliga intrycket förstärks av flärpen i skärmens överkant à la iPhone X. Det råder delade meningar om det här sättet att placera frontkameran och andra sensorer, men till skillnad från i iPhone X går det att dölja flärpen genom att göra området på sidorna svart för att visa notifikationer.

Användargränssnittet tycks dock inte vara anpassat för flärpen. Notiser som visas döljs nämligen ofta bakom flärpen eftersom det bara får plats 2 notifikationer vid sidan om den.

På baksidan hittar vi två kameror som tillsammans ger extra snygga porträttbilder där bakgrunden är suddig. Det fungerar någorlunda, men ibland hamnar suddigheten fel, vilket kan förstöra en annars bra bild. Generellt går det dock att ta fina bilder med P20 Lite.

Batteriet på 3 000 milliamperetimmar håller liv i telefonen runt ett dygn, vilket man kan förvänta sig av nya mobiltelefoner i dag.

I P20 Lite sitter det förstås inte en lika snabb processor som i de dyrare modellerna, men det är faktiskt sällan något problem. I vardagen fungerar allt smidigt och utan fördröjning, men pressas telefonen med mer avancerade appar märks prestandaskillnaden.

Något som vi däremot har problem med är användargränssnittet som innehåller alltför många fel. Alldeles för ofta fungerar inte tangentbordet som det ska eller så låser sig ett program på skärmen. Detta kan förhoppningsvis lösas med en framtida uppdatering, men just nu är detta ett problem som är svårt att bortse från.


+ Kraftfull telefon för priset
+ Bra batteritid
Problematiskt användargränssnitt


Huawei P20 Lite finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Huawei P20 Lite

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Huawei P20 Lite är en fantastisk mobiltelefon med tanke på prislappen och den räcker fint för de allra flesta. VI hoppas dock att Huawei optimerar användargränssnittet i framtida uppdateringar.

Specifikationer

Märke
Huawei
Processor
Kirin 659
Ramminne
4 GB
Lagring
64 GB
Skärmstorlek
5,8 tum
Skärmupplösning
1080 x 2280 pixel
Anslutningar
Usb c, hörlurar
Batteritid
24 timmar
Batterikapacitet
3000 mAh
Operativsystem
Android 8.0
Mått
148,6 x 71,2 x 7,4 mm
Vikt
145 g
Fingeravtrycksläsare
Baksidan
Kamera
16 / 2 megapixel (bak- / framsida)
Minneskortläsare
Ja