Fingeravtrycksläsaren är dold i den pekkänsliga knappen.

Huawei Mate 9 Pro

Mate 9 Pro är den senaste topptelefon från kinesiska Huawei och den kan på allvar tävla med de bästa telefonerna från Apple och Samsung.

av Morten Skeldal Østergaard #Telefon #Huawei
9.5

Kinesiska Huaweis nyaste telefon heter Mate 9 Pro, som är en telefon i den övre toppklassen och som är tänkt att ta upp kampen med de bästa mobiltelefonerna från de stora tillverkarna.

Huawei Mate 9 Pro är definitivt i klass med Samsung Galaxy S7 och Apple iPhone 7. Det är tydligt att Huawei har hämtat rejält med inspiration från Galaxy S7 Edge. Båda telefonerna har en skärm som går runt långsidornas kanter. I Mate 9 Pro är den rundade delen dock mer diskret än i Samsungs telefon. Den böjda kanterna gör det skönt att hålla i telefonen och eftersom skärmen går nästan ända ut till kanten blir inte telefonen så bred, trots att skärmen är stor.

Fantastisk skärm
Bildkvaliteten är mycket bra. I vissa mobiler kan svarta områden på skärmen bli nästan grå, men eftersom Huawei har satt en AMOLED-skärm i Mate 9 Pro är de svarta punkterna lika mörka som de är när telefonen av avstängd. Det i sin tur gör att kontrasten blir otroligt bra och i kombination med den höga upplösningen och med maximal ljusstyrka blir resultatet en bild i särklass.

Även om skärmen är ljusstark är batteritiden bra. Det går som regel att använda telefonen fullt ut i en hel dag och då är jag ändå en mycket flitig användare av telefonen. Jag använder regelbundet gps:en och de olika trådlösa anslutningar som finns. Med Mate 9 Pro behöver jag inte vara orolig för att strömmen ska ta slut när jag är långt från ett eluttag.

Huawei Mate 9 Pro är ruskigt snabb. Även om vi kör flera krävande appar samtidigt hanterar telefonen dem alla utan minsta hack eller fördröjning. Operativsystemet är en tillrättalagd version av Android som påminner en del om iOS i uppbyggnad. Alla appar ligger nämligen tillgängliga på startsidan på en gång. Det kan bli lite oöverskådligt om det finns många appar i telefonen, men för den som nöjer sig med ett fåtal appar är det faktiskt bättre att ha alla samlade på ett ställe.

I vardagen finns det ingenting som stör. Telefonsamtalen sker utan minsta problem, fingeravtrycksläsaren öppnar telefonen blixtsnabbt och huvudkameran på baksidan håller mycket hög kvalitet. Huawei har samarbetat med den tyska kameratillverkaren Leica om den.

Ska vi vara petiga hade det varit bättre med ett par stereohögtalare på framsidan än en ensam högtalare i nederkant. Sedan är ju priset väl tilltaget.

Det är bra att konkurrensen ökar bland premiumtelefonerna, men visst vore det trevligt om det också innebar att priserna gick ned även i detta segment.

Huawei Mate 9 Pro finns att köpa här via Prisjakt


+ Bra kamera
+ Hypersnabb
+ Superb skärm
+ Lång batteritid

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En mycket lyckad mobiltelefon som är värd att ta en titt på om du vill ha det bästa marknaden bjuder idag. Och om du inte räds prislappen.

Specifikationer

Märke
Huawei
Processor
Kirin 960
Ramminne
6 GB
Lagring
128 GB
Skärmstorlek
5,5 tum
Skärmupplösning
2560 x 1440 pixel
Anslutningar
Usb-C, hörlurar, 2x SIM-hållare
Batteritid
Uppmätt till 37 timmar vid normalt bruk
Batterikapacitet
4000 mAh
Operativsystem
Android 7.0
Nätverk
802.11ac
Mått
15,2 × 7,5 × 0,8 cm
Vikt
169 gram
Fingeravtrycksläsare
Ja
Kamera
20/12 megapixel (fram-/baksida)
Minneskortläsare
Nej
Övrigt
Färger: Grå eller guld
Benchmark (högre är bättre)
111845 mätt med Antutu