När HP Elite X3 är dockad fungerar den som en pc med mus, bildskärm och tangentbord.

HP Elite X3

HP Elite X3 är en utmärkt Windows 10-telefon. Med några tillbehör fungerar den nästan som en riktig pc.

av Morten Wendel #Telefon #Hewlett Packard (HP)
9.0

Windows 10-telefonen HP Elite X3 försöker spela i samma division som toppmodellerna från Apple och Samsung – även om telefonen i praktiken främst marknadsförs till företag.

En viktig anledning till att HP återigen gör en mobiltelefon är funktionen Continuum i Windows 10, som får mobilen att fungera som en dator. Så fort en extern bildskärm ansluts till telefonen (via en dockningsstation) anpassas användargränssnittet så att telefonen/datorn kan styras med mus och tangentbord – precis som en regelrätt pc. Det är detta som HP hoppas ska göra telefonen intressant för företag.

I detta test koncentrerar vi oss dock på telefonen som är stilren och snygg. De fysiska knappar som finns inskränker sig till strömbrytaren och volymknapparna. Telefonen är lite större än en iPhone 6 Plus och har specifikationer som tål att jämföras med en bärbar pc.

Här finns prestanda som räcker till det mesta och Windows 10 Mobile flyter på snabbt och smidigt. Skärmen är ljusstark med hög kontrast och rena färger. Det inbyggda minnet på 64 gigabyte kan byggas ut med microSD-kort till hela två terabyte. Det går att logga in via fingeravtrycksläsaren eller irisskannern. Elite X3 är lite extra tålig och är vattentät enligt IP67-klassningen. Den uppfyller även den militära standarden MIL-STD 810G, som bland annat innefattar falltester.

Huvudkameran är på 16 megapixel, medan frontkameran är på 8 dito. Båda tar skarpa och bra bilder. De inbyggda högtalarna från Bang & Olufsen ger ett i sammanhanget fylligt och bra ljud och samtalskvaliteten kan ingen klaga på. Batteriet på 4150 milliamperetimmar håller liv i telefonen under en dag.

Sammanfattningsvis är detta en kraftfull och bra telefon i den högre prisklassen. Det största problemet är det fattiga urvalet av appar jämfört med iOS och Android.

HP Elite X3 finns att köpa här via Prisjakt


+ Hög byggkvalitet
+ Kan fungera som en pc
Mycket för pengarna
Få appar

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

HP Elite X3 är en utmärkt Windows 10-telefon. Med några tillbehör fungerar den nästan som en riktig pc.

Specifikationer

Märke
Hewlett Packard (HP)
Processor
Quadcore Snapdragon 820
Ramminne
4 GB
Lagring
64 GB
Skärmstorlek
5,96 tum
Skärmupplösning
2560 x 1440 pixel
Operativsystem
Windows 10
Mått
8,4 x 0,8 x 16,2 cm
Minneskortläsare
Ja