Ved at løsne nogle få skruer kan du selv skille telefonen ad.

FairPhone 4

Fairphone är nog det närmsta man kommer en miljövänlig telefon, men hastigheten är inte helt i toppklass.

av Morten Skeldal Østergaard #Telefon #Fairphone
8.3

Den stora mobilen Fairphone 4 är en sympatisk bekantskap, men framstår som aningen klumpig enligt dagens etablerade standarder.

Mobilen bygger på principer om att belasta planetens resurser så lite som möjligt. Det märks bland annat i valet av material, som i stor utsträckning är återvunna eller utvunna under kontrollerade förhållanden. Det är tilltalande, men vad som kanske är lika intressant för oss konsumenter är att Fairphone 4 är byggd så att den är enkel att reparera och byta delar på. Det går att ta bort chassits baksida genom att sticka in en nagel under det, och på så sätt till exempel kunna byta batteri.

Komponenterna inuti är uppdelade i moduler, och det är lätt att skruva loss de enskilda delarna. De flesta hålls på plats av samma typ av skruv som enkelt hanteras med en vanlig stjärnmejsel, vilket gör att det blir väldigt enkelt för vanliga privatpersoner att reparera sin telefon.

Tyvärr gör det här modultänket Fairphone 4 en stor otjänst, eftersom utrymmet i chassit inte är speciellt effektivt utnyttjat. Trots att det är en avrundad mobil ligger den bra i handen tack vare den gummiaktiga ryggen. Det är metall nästan hela vägen runt kanten och skärmen täcks av hållbart Gorilla Glass. Det känns på det hela taget som en gedigen mobil som tål det mesta.

Prestandan ligger något under konkurrenterna i prisklassen och skärmen är LED, som inte har samma kontrast som de OLED-skärmar som många konkurrenter använder. Därför är det främst hållbarhetstänket som är argumentet för att köpa en Fairphone 4.

Kameramodulen på baksidan har tre linser och tar utmärkta bilder. Det var bara vid svag belysning som det blev lite för mycket bildbrus.


+ Återanvänt material

+ Solid konstruktion

– Inte så snabb

 

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Fairphone är nog det närmsta man kommer en miljövänlig telefon, men hastigheten är inte helt i toppklass.

Specifikationer

Märke
Fairphone
Processor
Snapdragon 750G
Ramminne
6 GB
Lagring
128 GB
Skärmstorlek
6,3 tommer
Skärmupplösning
2340 x 1080 pixels
Anslutningar
USB-C
Batteritid
Cirka 30 timer
Batterikapacitet
3905 mAh
Operativsystem
Android 11
Nätverk
Wi-Fi 5, Bluetooth 5.1
Mått
162 x 75,5 x 10,5 mm
Vikt
225 gram
Fingeravtrycksläsare
Ja, i powerknappen
Kamera
48 MP, 48 MP (ultravid), dybdekamera
Minneskortläsare
Ja
Benchmark (högre är bättre)
GeekBench 625 (single core), 1856 (multicore), 1310 (OpenCL)