Alarmknappen sidder lige under kameraet på bagsiden af telefonen.

Doro 8110

Doro 8110 har många funktioner som hjälper äldre och människor med funktionshinder att använda en smartphone.

av Morten Skeldal Østergaard #Telefon #Doro
8.5

Doro 8110 är det självklara valet om du har lite problem med synen eller hörseln, eller om du har blivit lite till åren och inte har haft en smartmobil tidigare.

Mobilen har en genomtänkt design för att vara så enkel att använda som möjligt. Det börjar redan med den tryckta snabbstartsguiden som ligger i kartongen. Här är teckensnittet som används betydligt större än normalt.

Du får hjälp med konfigureringen i form av en grundkurs i att använda en pekskärm. Under installationen kan du även ange namn och nummer till dina närmaste. Deras kontaktinformation kopplas till den speciella larmknappen på mobilens baksida. Om du håller knappen intryckt eller trycker på den tre gånger i följd avger Doro 8110 ett högt ljud och skickar ett meddelande till dina kontakter om att du har problem. Ljudet vid samtal är högt och klart, och om du använder ett headset går det att höja volymen i ena luren om hörseln inte är lika bra på båda öronen.

De flesta texter är skrivna med stora, tydliga bokstäver. Det gäller inte minst Doros egen inställningsmeny, som gör det enkelt att anpassa mobilen för att få allt som du vill ha det.

Det är lite konstigt att den automatiska justeringen av skärmens ljusstyrka är inställd på en mycket låg nivå. Vi tvingades stänga av automatiken och vrida upp ljusstyrkan maximalt för att bättre kunna tyda vad som stod på skärmen. Det är lite konstigt när den annars är tänkt att erbjuda speciella skärminställningar för bland annat färgblinda.

Kameran tar någorlunda bilder i bra belysning, men om det inte finns tillräckligt med dagsljus blir de antingen underexponerade eller domineras av kamerans våldsamma blixt.


+ Mycket enkel att använda

+ Larmknapp

– Låg ljusstyrka på skärmen

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Doro 8110 har många funktioner som hjälper äldre och människor med funktionshinder att använda en smartphone.

Specifikationer

Märke
Doro
Processor
Spreadtrum SC9863A
Ramminne
2 GB
Lagring
32 GB
Skärmstorlek
6,1"
Skärmupplösning
1560 x 720 pixels
Anslutningar
USB-C
Batteritid
Cirka et døgn
Batterikapacitet
3000 mAh
Operativsystem
Android 11
Mått
15,6 x 7,3 x 0,92 cm
Vikt
167 gram
Fingeravtrycksläsare
Nej
Kamera
13 MP, 5 MP (front)
Minneskortläsare
Ja
Benchmark (högre är bättre)
Geekbench: single-core 128, multi-core 480