Tryghedsknappen på bagsiden kan indstilles, så et tryk tilkalder hjælp med det samme.

Doro 8080

Doro 8080 är en enklare mobiltelefon av modernt snitt.

av Morten Skeldal Østergaard #Telefon #Doro
9.0

Svenska Doro specialiserar sig på mobil­telefoner som är extra trygga och anpassade för seniorer. Doro 8080 är företagets mest lyckade smartmobil hittills. Det är en snygg telefon med helvit baksida och en elegant kopparfärgad kant.

Det märks visser­ligen att Doro inte har använt de allra dyraste komponenterna på marknaden, men telefonen är användarvänlig som få och den är fylld med bra och smarta funktioner för alla som vill ha en enkel och tydlig mobiltelefon.

Ett exempel på en sådan funktion är att Doro 8080 kan fungera tillsammans med en hörapparat. Telefonen kan även optimera ljudet till frekvenser som äldre har lättare att höra och den som är färgblind kan välja ­mellan olika färgteman som gör det lättare att se vad som händer på ­skärmen.

När telefonen startas första gången möts vi av en presentation av hur telefonen och operativsystemet fungerar. Det hela är lättfattligt och gjort på ett sätt så att alla förstår. Guiden visar hur man använder en pekskärm genom att dra med fingrarna åt sidorna och hur det går till att flytta ikoner. Det finns för övrigt få ikoner på startskärmen och texterna under dem är extra stora för att bli lättare att ­läsa.

Telefonen laddas via den dockningsstation som följer med. Den kan även laddas med en vanlig usb c-­kabel.

På baksidan finns en trygghetsknapp. När den hålls intryckt i minst tre sekunder skickas ett trygghetslarm till de personer som är inställda som nödkontakter. De får även ett positionsmeddelande. Installationen kräver inloggning och lite jobb, men funktionen i sig är lysande.


+ Billig
+ Knapp för nödsamtal
+ Lagom stor
Långsam

Läs mer om Doro 8080


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Den bästa smartmobilen för alla som vill ha en enkel telefon och för dig med speciella behov.

Specifikationer

Märke
Doro
Processor
Qualcomm Snapdragon 439
Lagring
32 GB
Skärmstorlek
5,7 tum
Skärmupplösning
720 x 1440 pixel
Anslutningar
Usb c
Batteritid
15/360 h (samtal/passning)
Batterikapacitet
3200 mAh
Operativsystem
Android
Nätverk
Bluetooth 5.0
Mått
156,7 x 73,6 x 8,72 mm
Vikt
175
Fingeravtrycksläsare
Ja, i knappen
Kamera
16 megapixel
Minneskortläsare
Ja
Övrigt
Dockningsstation och hörlurar följer med.