Du kan selv bestemme, hvad der skal ske, når du trykker på den orange knap på siden.

Cat S42

Robust mobil för tuffa miljöer.

av Morten Skeldal Østergaard #Telefon #Cat
7.2

Cat S42 är en telefon som du bara ska köpa om du behöver en mobil som klarar sådant som får andra mobiler att gå sönder. Den tål att tappas i hårda golv och den bryr sig inte om vare sig regn eller damm. Inuti är det inte lika roligt. Telefonen är ganska seg och varken skärmen eller kameran håller någon imponerande klass.

Telefonen är klädd i gummi och den avrundade hörnen är förstärkta med ett extra lager. Tack vare de robusta yttre är det lätt att få grepp om telefonen med blöta och smutsiga händer. Om man nu mot förmodan tappar den är det ingen fara, vi har provat. Efter att ha tappat telefonen tio gånger i ett betonggolv från den höjd som en mobiltelefon vanligen hålls i under samtal, kan vi inte hitta den minsta lilla repa eller skada på telefonen.

Knapparna på sidan är stora och lätta att trycka ned även med handskar. På vänstra långsidan finns det en knapp som kan programmeras för att till exempel ringa upp ett bestämt nummer. Det här är helt klart en hantverkartelefon som klarar det mesta. Den enda yttre detalj som inte riktigt håller är laddkontakten. Micro-usb är det ju ingen som blir glad av numera när det är usb c som gäller. Usb c hade ju varit det självklara valet här eftersom det är mycket enklare att ansluta en sådan kontakt än en pillig Micro-usb som måste vändas rätt.

Samtalskvaliteten kan vi inte klaga på. Ljudet kan utan förvrängning skruvas upp högt för att vi ska höra vad som sägs även i bullriga miljöer.

Dessvärre är telefonens inre långt ifrån lika kraftfullt som dess yttre. Processorn känns tämligen trött och det blir tydliga fördröjningar när vi rullar uppåt och nedåt på långa webbsidor. Inte heller kameran kan mäta sig med konkurrenterna i samma prisklass. Detta är mobiltelefon som lockar av andra skäl.

Genvägen Toolbox (verktygslåda) på startskärmen leder till en rad appar som är tänkta för hantverkare. Här finns bland annat appar för mätning och konvertering av mätvärden.

Prismässigt ligger Cat S42 helt rätt. Den som behöver en telefon som kan användas överallt utan att ta skada behöver inte leta längre, men då gäller det också att stå ut med att det blir lite segt då och då.


+ Tål det mesta
+ Bra knappar
Trötta prestanda
Gammal laddkontakt

Läs mer om Cat S42


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En hårdför mobiltelefon som tål det mesta. Låga prestanda och äldre teknik.

Specifikationer

Märke
Cat
Processor
Quad-core 1.8 GHz Cortex-A53
Ramminne
3 GB
Lagring
32 GB
Skärmstorlek
5,5 tum
Skärmupplösning
720 x 1440 pixel
Anslutningar
Micro-usb
Batteritid
34 h
Batterikapacitet
4200 mAh
Operativsystem
Android 10
Nätverk
Wi-Fi 5
Mått
161,4 x 77,3 x 12,7 mm
Vikt
220 g
Fingeravtrycksläsare
Nej
Kamera
13 / 5 megapixel (Bak- / framsida)
Minneskortläsare
Ja
Övrigt
IP68