De to store kameraer har billedstabilisering.

Asus Zenfone 9

Lyxig mobil med snabb processor, toppmoderna nätverksanslutningar och bildstabilisering i kameran.

av Henrik Ræder Clausen #Telefon #Asus
9.2

Version 9 av ASUS Zenfone är lite mindre än de flesta andra mobiler. I gengäld är processorn blixtsnabb och skärmen riktigt bra, och alla kameror ger bra bilder utan några problem. Det är inte någon billig mobil, men den är bra!

Prestandan är på topp, skärmen reagerar snabbt och allt rör sig med flytande elegans. Alltsammans utan de problem med överhettning som kan plåga andra mobiler som satsar mycket på snabbhet och prestanda.

Rent visuellt domineras utseendet av de två stora kameragluggarna på baksidan. Kamerorna har mekanisk bildstabilisering som hjälper till med stabiliteten, särskilt när du använder zoom. När man har vant sig vid att bilden ”flyter” lite är det en bra hjälp vid fotografering.

Den tillhörande kameraappen är enkel att använda, trots de många möjligheter som finns för att göra videoinspelningar. Du kan enkelt filma i lågt eller högt tempo, och upp till 8K-upplösning. Tyvärr går det inte att utöka lagringsutrymmet med hjälp av SD-kort.

Bildkvaliteten är i grund och botten okej, även om färgerna är lite svaga. För en gångs skull är kvaliteten på frontkameran lika hög som för de stora kamerorna på baksidan. Det är en välkommen förbättring!

Vi är dessutom glada över att mobilen är så robust konstruerad. Knapparna på sidan är exakta och enkla att använda, inklusive fingeravtrycksläsaren. Det medföljer även ett utmärkt skyddande fodral, och mobilen är kort och gott vattentät.

De trådlösa anslutningarna är – som vi förväntade oss – av de modernaste typerna. 5G är en självklarhet, precis som Wi-Fi 6E. Bluetooth är version 5.2 med aptX samt en rad andra ljud-standarder. Här saknas ingenting. Utöver USB-C för laddning finns till och med uttag för hörlurar.

Operativsystemet är Android 12 med olika förbättringar utvecklade av Asus. Det går snabbt att konfigurera och börja använda mobilen. I takt med att man sedan använder funktioner dyker det upp erbjudanden om hjälp och vägledning. Det är en bra balans mellan att komma igång snabbt och att ha hjälp till hands.

Det medföljer en stor laddare på 30 watt, som kan ladda mobilen på en timme. Däremot ger den storleken inte plats för trådlös laddning.

Plus / minus:
+ Robust byggd, vattentät 
+ Snabb och bra skärm 
– Lagringsutrymmet kan inte utökas

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Lyxig mobil med snabb processor, toppmoderna nätverksanslutningar och bildstabilisering i kameran.

Specifikationer

Märke
Asus
Processor
Snapdragon 8+ Gen 1 3,2 Ghz
Ramminne
16 GB
Lagring
256 Gb
Skärmstorlek
5,9 tomme
Skärmupplösning
2400 x 1080 pixels
Batterikapacitet
4300 mAh
Operativsystem
Android 12
Nätverk
5G, WiFi 6E
Mått
14,7 x 6,8 x 0,95 cm
Vikt
165 g
Kamera
50 / 12 megapixel
Benchmark (högre är bättre)
4380