Kameran vinklas elegant upp för att fungera som självporträttskamera.

Asus Zenfone 6

Zenfone 6 är en prestandatung mobiltelefon till ett mycket smakligt pris.

av Morten Skeldal Østergaard #Telefon #Asus
9.0

Taiwanesiska Asus känner vi främst till som en av världens ledande tillverkare av datorer och bildskärmar, men de gör massor med andra produkter också, till exempel routrar och mobiltelefoner.

Nu har Asus nått nummer 6 i sin mobiltelefonserie Zenfone, som alltid har kännetecknats av fina specifikationer till priser som ligger långt under konkurrenterna.

Det mest iögonfallande med Zenfone 6 är baksideskameran. Den är monterad på ett gångjärn och kan vinklas upp ett halvt varv för att riktas mot användaren. I vanliga fall är den nedfälld och pekar bakåt, men när man vill ta ett självporträtt vinklas den upp med ett lite surrande ljud. Det är kul de första gångerna vi provar, men gångjärnet känns tämligen klent och frågan är hur länge det håller.

Det finns emellertid fördelar med den här lösningen. Även om bildkvaliteten inte når samma höjder som i Huaweis och Samsungs dyraste modeller, går det att ta riktigt bra bilder. Eftersom samma kamera används för självporträtt tas de med samma kvalitet och är därmed betydligt bättre än hos konkurrenterna, där frontkameran ofta är av sekundär kvalitet. En annan fördel är att vi slipper ett litet svart hål eller ett svart hack i skärmen, där frontkameran sitter i andra telefoner.

Skärmen är å andra sidan av det lite billigare slaget, någonstans måste ju prisskillnaden märkas. Asus hade inte råd med en OLED-skärm utan har använt en IPS-skärm som ger sämre kontrast än OLED och som inte klarar av att visa mörka nyanser lika bra,

Fingeravtrycksläsaren sitter på baksidan och är lätt att komma åt med fingret. Den fungerar som den ska och den reagerar aningen snabbare än de avläsare som allt oftare byggs in i skärmarna nu för tiden.

Batteriet är på hela 5 000 milliamperetimmar. Det är kraftfullt och räcker i nästan två dygn vid normal användning. Nackdelen är att Zenfone 6 blir ganska tung och att det faktiskt kan kännas jobbigt att hålla i den under längre stunder. Vi får inte heller någon trådlös laddning, men väl en usb c-port för laddning. Alltid något.

Zenfone 6 kan inte mäta sig med toppkonkurrenterna på alla fronter, men med tanke på prislappen får vi riktigt mycket mobiltelefon för pengarna.


+ Billig
+ Lång batteritid
Ej trådlös laddning

Läs mer om Asus Zenfone 6


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Zenfone 6 är nästa lika vass som konkurrenternas flaggskepp, men till ett betydligt lägre pris.

Specifikationer

Märke
Asus
Processor
Qualcomm SDM855 Snapdragon 855 (7 nm)
Ramminne
6 GB
Lagring
64 GB
Skärmstorlek
6,4 tum
Skärmupplösning
Upplösning: 1080 x 2340
Bildförhållande: 19.5:9
Pixeltäthet: ~403 ppi
Anslutningar
Usb c
Batteritid
Upp till 48 timmar
Batterikapacitet
5000 mAh
Operativsystem
Android
Nätverk
Android 9.0
Mått
159,1 x 75,4 x 9,2 mm
Vikt
190 gram
Fingeravtrycksläsare
Ja, på baksidan
Kamera
48 + 13 megapixel
Minneskortläsare
Ja
Benchmark (högre är bättre)
361679 (AnTuTu)