Asus Zenfone 5Z

Zenfone 5Z är ett billigare alternativ till Asus flaggskepp. Den har en skärm på 6,2 tum och artificiell intelligens som hjälper till med allt från uppladdning till fotografering.

av #Telefon #ASUS
8.2

Under året som gått har den stora trenden i mobilvärlden varit skärmar som fyller i stort sett hela telefonens framsida. Zenfone 5Z är inget undantag. Den har en 6,2 tum stor skärm som omgärdas av en tunn svart ram. I nederkant är det lite längre till kanten och i överkant finns det i mitten en liten svart utbuktning, populärt kallad flärp, som hyser frontkameran.

Telefonen ger ett intryck av att vara klumpig men det glömmer man raskt när telefonen startar och den fina skärmen tänds. Bilden är skarp och både bilder och video har starka färger. Skärmen är ljusstark nog för att fungera utomhus även en sommar som denna i fullt solljus.

Telefonen drivs av den kraftfulla processorn Snapdragon 845 och rikligt med arbetsminne. Den arbetar otroligt snabbt och har inga som helst problem att hantera även de mest krävande apparna. Vi noterar dock vissa fördröjningar i enskilda appar. I exempelvis Facebook reagerar telefonen långsamt när vi försöker trycka i skärmens hörn.

Smart telefon

Enligt Asus är en av Zenfones stora styrkor den inbyggda artificiella intelligensen som optimerar allt från laddning till fotografering. Laddningen är inte bara snabb utan även dynamisk, vilket Asus menar skonar batteriet så att det håller längre. Fulladdat håller batteriet hur som helst i ett dygn även under hård belastning.

AI:n anpassar kamerorna efter olika scenarier. Det sker snabbt och resultatet blir ganska bra bilder i både starkt och svagt ljus.

Frontkameran övertygar dock inte. Bildkvaliteten är visserligen fin, men när den ska användas för att öppna telefonen med ansiktsigenkänning är den instabil. Allt för ofta blir det fel och så måste man skriva in lösenkoden eller använda fingeravtrycksläsaren på baksidan. Den är däremot både snabb och stabil.

Alla basfunktioner som vi förväntar oss i en mobiltelefon fungerar oklanderligt. Zenfone är enkel att skriva på och den man ringer till hörs klart och tydligt.


+ Snabb
+ Bra kamera
+ Utmärkt skärm
Instabil ansiktsigenkänning


Asus Zenfone 5Z finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Asus Zenfone 5Z

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

ZenFfone 5Z är en funktionsrik och förhållandevis snabb telefon till ett smakligt pris. Den har dock en del problem med exempelvis ansiktsigenkänningen.

Specifikationer

Märke
ASUS
Processor
Snapdragon 845
Ramminne
6 GB
Lagring
64 GB
Skärmstorlek
6,2 tum
Skärmupplösning
2246 x 1080 pixel
Anslutningar
Usb c
Batteritid
24 timmar (drift)
Batterikapacitet
3300 mAh
Operativsystem
Android 8.0
Nätverk
802.11ac
Mått
15,3 x 7,57 x 0,77 cm
Vikt
165 g
Fingeravtrycksläsare
Ja
Kamera
12+6 / 8 megapixel (bak- / framsida)
Minneskortläsare
Ja (max 2 TB)
Övrigt
Ansiktsigenkänning