Bagsiden er blødt plastik, der nærmest føles som stof.

ASUS Zenfone 10

Zenfone 10 är en nästan felfri mobil som lätt får plats i en byxficka tack vare sin blygsamma storlek.

av Morten Skeldal Østergaard #Telefon #Asus
9.2

Nu för tiden har de flesta moderna mobiler blivit så stora att man knappt kan sitta ner om man har den i byxfickan. Asus Zenfone 10 går sin egen väg med en skärm på mindre än sex tum. Det här är en mobil som är lätt att få ett stadigt grepp om, och den passar i de flesta fickor utan problem.

Kameran tar upp en förhållandevis stor del av baksidan på den här kompakta mobilen. Den tar hyfsade bilder, men vi blev särskilt nöjda med videofilmerna. Där lyckads ett riktigt effektivt bildstabiliseringssystem få videoinspelningar som annars hade blivit skakiga att bli lugna och mjuka, trots att vi gick med mobilen i handen medan som vi filmade.

Zenfone 10 har en bra och ljusstark AMOLED-skärm, och vi hade inga problem att se vad som visades på skärmen utomhus en solig sommardag. Det är även en skarp kontrast mellan skärmens vita pixlar och de helt svarta, vilket är bra. Det enda egentliga problemet med skärmen är frontkameran. Den är placerad i ett hål några millimeter från sidan och toppen av skärmen, och den förstör visningen av foton och videor genom att synas som ett tydligt svart hål i bilden. Det är lite irriterande.

Skärmen kan uppdateras med upp till 144 Hz, vilket i kombination med processorns höga prestanda ger en  mjuk och flytande rörelse när du till exempel tittar på film eller bläddrar snabbt på en lång webbsida.

Samtal låter bra och den inbyggda högtalaren är förvånansvärt bra, så du kan enkelt lyssna på en podcast eller lite musik utan att plocka fram hörlurarna. Om du ändå känner för det kanske du blir glad över att veta att det finns ett hörlursuttag i Zenfone 10, vilket är något av en sällsynthet i dessa dagar.

Tar tre foton på en sekund

Zenfone 10 erbjuder många trevliga funktioner, som trådlös laddning. Vi blev också snabbt förtjusta i kameran, där du helt enkelt trycker på volym-knappen två gånger för att fånga tre snabba bilder, även om skärmen är avstängd och mobilen inte ens är upplåst. Det behövs bara en sekund för att ta de tre bilderna, vilket gör att du kan fånga situationer som du kanske annars skulle ha missat. Om du inte är någon entusiastisk fotograf kan genvägen ändras till någon annan funktion. På samma sätt går det att dubbeltrycka var som helst på baksidan av mobilen för att spara en bild av det som visas på mobilens skärm. Det är bra tänkt.


+ Bra skärm

+ Praktiska genvägsfunktioner

– Påträngande frontkamera i skärmen

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Zenfone 10 är en nästan felfri mobil som lätt får plats i en byxficka tack vare sin blygsamma storlek.

Specifikationer

Märke
Asus
Processor
Qualcomm SM8550-AB Snapdragon 8 Gen 2
Ramminne
16 GB
Lagring
512 GB
Skärmstorlek
5,92"
Skärmupplösning
2400 x 1080 pixels
Anslutningar
USB C
Batterikapacitet
4.300 mAh
Operativsystem
Android 13
Nätverk
Wi-Fi 7, 5G, Bluetooth 5.3
Mått
14,7 x 6,8 x 0,9 cm
Vikt
172 g
Fingeravtrycksläsare
Ja
Kamera
50 MP
Minneskortläsare
Nej
Benchmark (högre är bättre)
Geekbench: 1913 single-core, 5467 multi-core, 8902 GPU OpenCL