Kameraindhakket i toppen af skærmen fylder over halvdelen af bredden.

iPhone 12 Pro Max

Mobilen med fantastisk kamera.

av Morten Skeldal Østergaard #Telefon #Apple
8.1

Den största och mest avancerade ­iPhonemodellen just nu är otroligt dyr, men iPhone 12 Pro Max är också en mobiltelefon i lyxklassen.

Det räcker att hålla i telefonen för att känna det höga produktionsvärdet och hur hårt Apple har jobbat med designen. De vinkelräta kanterna ger en känsla av kvalitet, och hopfogningen av alla delar och materialvalen förstärker intrycket av att detta är något extra.

Vi är nästan uppe i surfplattestorlek här. Skärmen på maffiga 6,7 tum kräver en stor hand för att det ska gå att få ett fast grepp om telefonen. Det är också i skärmen vi finner telefonens enda svaga punkt. Med en uppdateringsfrekvens på 60 hertz ligger Apple långt efter konkurrenterna som har betydligt snabbare skärmar. Detta märks när vi rullar fram långa webbsidor och bokstäverna blir aningen otydliga.

Bildkvaliteten i övrigt är något av en besvikelse. Färgintensitet, ljusstyrka och kontrast kan inte mäta sig med en två år gammal Huawei P30 Pro när vi håller de två telefonerna intill varandra. När vi öppnar samma webbsida i båda telefonerna ser det inte bara bättre ut i Huaweis telefon, det går även att rulla fram till slutet på webbsidan som är full med text och bilder.

Som alltid med iPhone får vi också leva med det stora svarta hacket mitt i skärmens överkant. Här sitter bland annat linsen till frontkameran och det är dåligt av Apple att denna svarta yta fortfarande tar upp mer än halva skärmens bredd.

För att hitta telefonens främsta företräden måste vi vända på den. Det är kameramodulen på baksidan som är den stora grejen. Den håller högre kvalitet än i billigare iPhone-modeller och bildsensorn som fångar in motivet är betydligt större än i iPhone 12 och iPhone 12 Pro. Det innebär att den tar upp mer ljus och genererar mindre brus i bilderna. Resultatet är otroligt fina bilder och det är särskilt vid svagt ljus, som i skenet från ett stearinljus eller i indirekt ljus från belysning, som fördelarna med den stora bildsensorn märks.

Kameramodulen sticker dessvärre ut en aning, vilket leder till att telefonen inte kan ligga plant på en bordsyta. I stället ligger den där och vickar när man trycker på skärmen.

Det är uteslutande kameran som gör iPhone 12 Pro Max intressant. I grund och botten får vi betala ett högt pris för fruktlogotypen på telefonens baksida. Det finns många billigare telefoner som kan i stort sett samma saker som iPhone 12 Pro Max inom alla områden utom när det kommer till att fotografera.


+ Suverän kamera
+ Lyxkvalitet
Skärmen en besvikelse
Ligger inte plant på bordet

Läs mer om iPhone 12 Pro Max


Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Högkvalitativ mobiltelefon som inte lever upp till förväntningarna. Enda överraskningen är kameran.

Specifikationer

Märke
Apple
Processor
A14 Bionic
Ramminne
6 GB
Lagring
512 GB
Skärmstorlek
6,7 tum
Skärmupplösning
1284 x 2778 pixel
Anslutningar
Lightning
Batteritid
20 h
Batterikapacitet
3687 mAh
Operativsystem
iOS 14.1
Nätverk
Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0
Mått
16,08 x 7,81 x 0,74 cm
Vikt
228 g
Fingeravtrycksläsare
Ja
Kamera
12 MP, 12 MP tele, 12 MP ultrawide, 12 MP selfiekamera
Minneskortläsare
Nej