Test av iPhone 7

Apple iPhone 7

iPhone 7 har fått en hel del uppdateringar under skalet och är utan tvekan den snabbaste och bästa smartmobilen på marknaden just nu.

av SLO #Telefon #Apple
10.0

Det är lika bra att avslöja det med en gång: vårt test visar att iPhone 7 är den bästa smartmobilen på marknaden. Skärmen är bättre än någonsin, kameratekniken har fått ett lyft och den nya processorn A10 är så kraftfull är den har prestanda som tangerar många bärbara datorer.

Men efter att ha testat iPhone 7 kan vi också dra slutsatsen att vi som vanliga smartmobilanvändare klarar oss lika bra med iPhone 5, iPhone 6, 6S eller iPhone SE.

Hårdvara: iPhone 7 är snabbast av alla

iPhone 7 baseras på Apples nya processor A10. Den är 120 gånger snabbare än motsvarigheten i den första iPhone-modellen och 40 gånger snabbare än föregångaren A9 som sitter i iPhone 6. Och det märks.

Appar och spel med avancerad grafik och som kräver mycket processorkraft startar ögonblickligen. Det tar ingen tid alls att öppna dem och det finns inte det minsta hack i ens de tyngsta spelen och apparna. De första prestandatesterna visar också att A10 krossar konkurrenterna och att den till och med kan matcha specifikationerna för processorer som sitter i bärbara datorer.

Processorns låga strömförbrukning innebär också att Apple kan utlova två extra timmars batteritid i sin nya telefon.

Färgstrålande skärm

På papperet imponerar inte skärmens upplösning på 1334 x 750 pixel. Men skärmen i iPhone 7 klarar färgrymden DCI-P3, som uppges kunna visa 42 procent av alla färger som det mänskliga ögat kan uppfatta. Jämför det med sRGB, som hittills har varit standarden, som kan återge ungefär en tredjedel av alla färger.

Vi kan se tydliga skillnader på färgerna när vi jämför samma bild i en iPhone 6. I exempelvis spel innehåller animeringar med eld mer röda och gula färger, så att bilden framstår som betydligt mer levande. Färgerna är generellt djupare och kontrasterna större.

Skärmen är 25 procent ljusare än i föregångaren, vilket inte minst märks i solljus. Nu behöver vi inte längre flytta runt telefonen för att hitta den perfekta vinkeln för att läsa ett nytt meddelande.

Kameran tar fantastiska bilder

Kamerorna i iPhone 7 har fått en teknisk uppdatering med optisk bildstabilisering, autofokus och en snabbare bildsensor. Testet visar tydligt att kameran fokuserar otroligt snabbt – långt snabbare än exempelvis kameran i iPhone 6.

Det förbättrade objektivet med f/1.8-bländare innebär att kameran släpper in betydligt mer ljus. Bilder som tas under dåliga ljusförhållanden blir märkbart bättre jämfört med iPhone 6.

 

iphone-6 iphone-7
iPhone 6 under dåliga ljusförhållanden iPhone 7 under dåliga ljusförhållanden

Design – iPhone 7 tar farväl av hemknappen

I stort håller Apple fast vid formgivningen från iPhone 6. Telefonen är skön att hålla i och ser i stort sett exakt ut som föregångaren. Den kommer dock i ett par nya färger – black, som påminner om svart pianolack, och Jet black, som är matt. Om nu inte svart lockar finns iPhone 7 även i guld, silver och rosa guld.

En av de stora fysiska nyheterna är att hemknappen har försvunnit. I stället får vi en tryckkänslig ring som vibrerar lite när man trycker på den. Det hela fungerar överraskande bra och det känns verkligen som att trycka på en riktig knapp.

Vibrationen kompletterar funktionen 3D-touch, som introducerades i iPhone 6S. Funktionen innebär att skärmen inte bara registrerar ett tryck utan även hur hårt trycket är. För att exempelvis skicka ett nytt meddelande trycker man lite hårdare på Meddelandeikonen, varpå det vibrerar i fingret och en liten meny visas där det går att välja vad som ska hända. Appen behöver alltså inte öppnas för att man ska kunna skriva ett nytt meddelande.

Det är dock svårt att förstå varför inte Apple tar bort hemknappen fullt ut och integrerar både den och fingeravtryckläsaren i skärmen. Det kommer kanske i nästa modell. iPhone 8 lär väl komma till iPhones tioårsjubileum kan man tänka.

Inget hörlursuttag

Det har pratats mycket om det faktum att iPhone 7 saknar hörlursuttag. De hörlurar som följer med ansluts i stället till Lightning-kontakten, alltså samma kontakt som används för laddning. För att stävja alla upprörda skickar Apple med en liten adapter för att ansluta vanliga hörlurar till Lightning-porten.

Argumentet för att slopa kontakten är enligt Apple att framtiden är trådlös. Vi måste alltså vänja oss vid trådlösa hörlurar som måste laddas titt som tätt. Apple anser sig själva vara modiga som tar det första steget. Många kritiker menar dock att Bluetooth-ljud inte är lika bra. Vi får väl se hur det går. Ryktena går hur som helst redan om att fler tillverkare skippar de gamla hörlurskontakterna i kommande produkter.

Det finns en väsentlig nackdel med att ta bort hörlursuttaget och det är att det inte går att lyssna på musik samtidig som telefonen laddas. Det kommer säkert lösningar för att ansluta både laddning och lurar samtidigt, med det känns i bästa fall omständligt.

Å andra sidan har iPhone 7 fått en extra högtalare för att kunna återge stereoljud. Det låter förstås bättre än tidigare, även om det inte ersätter en portabel högtalare.

När kommer nästa stora nyhet?

Apple lanserade iPhone 7 med pompa och ståt och den välkända frasen ”den bästa iPhonen någonsin”. Självklart, frestas vi att säga. Under de senaste iPhone-lanseringarna har dock de stora innovationerna uteblivit och vi har i princip fått ge oss till tåls med nyheter under skalet. Kameran har blivit bättre, processorn snabbare och det finns fler sensorer installerade. Frånvaron av rejäla nyheter börjar nu till och med besvära Apples fans.

Recensionen av iPhone 7 är dock tydlig: Detta är den bästa smartmobilen som du kan köpa i dag. Den är snabbare än någonsin, men den som orkar vänta bör hålla sig till iPhone 8 som kommer om ett år.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

iPhone 7 är märkbart snabbare än tidigare modeller och kameran tar riktigt bra bilder, men har du en telefon som fungerar kan du gott vänta till iPhone 8.

Specifikationer

Märke
Apple
Processor
Apple A10 Fusion
Ramminne
2 GB
Lagring
32/128/256 GB
Skärmstorlek
13,8 x 6,7 x 0,7 cm
Skärmupplösning
1334 x 750 pixel
Anslutningar
Lightning
Batterikapacitet
1960 mAh
Operativsystem
Apple iOS
Vikt
138 g
Fingeravtrycksläsare
Ja
Kamera
12/7 megapixel (baksida/framsida)
Minneskortläsare
Nej