Selv glade amatører kan tage flotte billeder med det avancerede kamera i iPhone 14 Pro.

Apple iPhone 14 Pro

Det är samspelet mellan operativsystem och hårdvara som lyfter iPhone 14 Pro över konkurrenterna.

av Redaktionen #Telefon #Apple
9.3

iPhone 14 Pro är en fantastisk mobil. Om du är typen som har din mobil i tre eller fyra år har det verkligen hänt mycket med både prestanda, design och kamera jämfört med de äldre
iPhone-modellerna.

Apples processorer har länge legat före konkurrenterna. Så är det även den här gången, för iPhone 14 Pro:s A16-processor slår alla Android- mobiler. Våra testmätningar visade också en betydande förbättring jämfört med föregångaren iPhone 13 Pro. Vi märkte dock ingen direkt skillnad mellan Pro-modellen och den vanliga 14-modellen. Ändå är det självklart bra att veta att kraften finns där när det kommer nya funktioner och mer krävande appar.

iPhone 14 Pro har en ”Always-on”-funktion. Det har varit standard på många Android-mobiler i åratal, men ofta handlar det bara om ren vit text mot svart bakgrund. Apples version är en mer genomgripande lösning: Här är hela skärmen tänd hela tiden och visar både bakgrund i färg och diverse information. Gör inte det att strömmen tar slut snabbt? Vårt intryck är att det inte gör det. iPhone 14 Pro har nämligen dynamisk uppdatering av skärmen. Den växlar hastighet från 1 till 120 Hz, och när mobilen ligger låst på ett bord går den ner till 1 Hz. Tillsammans med OLED-tekniken och en processor som är bra på att ”tänka själv” ger det inte någon våldsam ökning av strömförbrukning.

En praktisk detalj är att om du har en Apple Watch håller mobilen koll på hur långt bort den är via klockan. Mobilen kan köra en dag på en laddning. Vi hade som regel runt 15–20 procent batteri kvar i slutet av dagen när vi hade använt mobilen normalt.

Skärmens ljusstyrka har ökat betydligt. När du är utomhus i starkt solsken betyder det faktiskt mycket hur ljusstark en skärm är. iPhone 14 Pro levererar upp till 2 000 cd/m² där iPhone 13 Pro fick nöja sig med 1 200 cd/m². Generellt sett är skärmen av den kvalitet vi brukar kunna förvänta oss från Apple – färger, kontrast och den generella upplevelsen är helt enkelt utmärkt.

Mobilkameran erbjuder inte alla de avancerade funktioner som många andra mobiler har nu för tiden, men bildkvaliteten är i toppklass. I stort sett allting hanteras av den inbyggda intelligensen. I praktiken innebär det att du egentligen bara trycker på knappen och får en riktigt bra bild. 

Vanliga användare kanske inte medvetet får nytta av 48 megapixlar. I stället får de bilder på 12 megapixel, men mobilen använder den extra kapaciteten för förbättrad kvaliteten. Det är särskilt märkbart på mörkare bilder, som nu är ännu tydligare.

Vi kan inte bortse från att iPhone 14 Pro är dyr. Den ”billigaste” versionen kostar 14 995 kronor och det är med 128 gigabyte minne, vilket är för lite för de flesta. Du behöver lägga upp 16 495 kronor för versionen med 256 gigabyte för att få en mobil som är praktisk att använda.


+ Utmärkt skärm

+ Bra amatörkamera

–  Vanvettigt pris

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Det är samspelet mellan operativsystem och hårdvara som lyfter iPhone 14 Pro över konkurrenterna.

Specifikationer

Märke
Apple
Processor
A16 Bionic chip
Ramminne
128 GB
Lagring
128 GB
Skärmstorlek
6,1"
Skärmupplösning
2556 * 1179 pixels
Anslutningar
Lightning
Batterikapacitet
3.200 mAh
Operativsystem
iOS 16
Nätverk
5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3
Mått
14,8 x 7,15 x 0,79 cm
Vikt
206 g
Benchmark (högre är bättre)
Geekbench 5346