Test av iPhone 11

Apple iPhone 11

Årets iPhone har fått en ny processor och en extra kamera.

av Markus Dahlberg #Telefon #Apple
8.9

Ändra aldrig på ett vinnande koncept. Det verkar vara Apples nya credo. Det gäller höstens nya iPad, och det gäller i ännu högre grad iPhone 11. Det är förståeligt att Apple tänker så eftersom iPhone alltjämt är en oöverträffad triumf när det gäller samspelet mellan hårdvara och programvara. Få andra produkter fungerar lika smidigt som en iPhone och den är fortfarande klassledare. Men det känns som om vi närmar oss pensionen.

Årets iPhone 11 är till det yttre i stort sett identisk med förra årets iPhone Xr. Det enda som skiljer dem åt är att 11:an har två kameror på baksidan. Det stora problemet är dock att formgivningen, som var spännande när iPhone X kom för ett par år sedan, nu börjar kännas gammaldags. De tjocka svarta kanterna runt skärmen och den enorma svarta plattan som döljer framsideskameran och ett antal sensorer känns trött. Jämfört med de senaste Android-telefonerna är känslan i iPhone snarare klumpig än världsledande.

Under skalet har det hänt lite mer. Vi får en ny processor, lite bättre batteritid och något bättre skydd mot vatten. Prestandamätningarna imponerar och iPhone 11 är till exempel 218 procent snabbare än iPhone X och 134 procent snabbare än iPhone Xr. Allt detta märks när vi använder telefonen. Det mesta går lite smidigare, lite kvickare. Men i vardagen är skillnaderna faktiskt marginella.

Den stora nyheten i iPhone 11 är i stället baksideskameran som nu bland annat har fått ett nattläge för att äntligen kunna ta vettiga bilder i dåligt ljus med en iPhone. Det fungerar verkligen och kameran är definitivt i klass med de ledande konkurrenterna, kanske till och med lite bättre. Även det nya ultravidvinkelläget är riktigt bra. Det får med runt 35 procent mer av motivet. Kameraappen är underbart enkel att använda och det är en fröjd att fotografera med iPhone 11.Det är här vi hittar iPhones 11:s stora styrka.

Det är visserligen bra att iPhone 11 är 300 kronor billigare än vad iPhone Xr var när den var ny, men det är ändå svårt att rekommendera iPhone 11. 9200 kronor är oerhört mycket pengar, särskilt som iPhone Xr är prissänkt till 7900 kronor.


+ Höga prestanda
+ Fantastisk kamera
+ Bästa mobiltelefonen
Väldigt dyr
Gammal design

Läs mer om iPhone 11


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Marknadens bästa mobiltelefon har blivit ännu bättre, men den är bara intressant för den som fotograferar mycket.

Specifikationer

Märke
Apple
Processor
Apple A13 Bionic
Ramminne
4 GB
Lagring
64 GB
Skärmstorlek
6,1 tum
Skärmupplösning
1792 x 828 pixel
Anslutningar
Bluetooth 5.0, Lightning (laddning)
Batterikapacitet
3110 mAh
Operativsystem
iOS 13
Nätverk
Wi-Fi 6
Mått
150,9 x 75,7 x 8,3 mm
Vikt
194 g
Kamera
12+12 / 12 megapixel (bak- / framsida)
Benchmark (högre är bättre)
525203 (Antutu)