Test av Logitech MX Keys Plus

Logitech MX Keys Plus

Ett prestandatangentbord för kontoret. Mycket teknik som underlättar i vardagen.

#Tangentbord #Logitech
8.2

Vanligen när vi testar dyrare tangentbord är de avsedda för spel, med allt vad det innebär. MX Keys är ett annat väsen. Det är ett högkvalitativt lyxtangentbord för vanliga datoranvändare som knappar Excelark eller skriver långa promemorior dagarna i ända.

Det är ett tunt och platt tangentbord med samma känsla som tangentborden i bärbara datorer. Tangenterna är platta och lätt urgröpta. Slaglängden är kort och det låter inte särskilt mycket när man skriver. Tangenttopparna har en matt yta som känns mycket behaglig under fingertopparna. Även metallramen runt tangenterna är mattsvart och MX Keys ger ett sobert intryck. Tack vare metallramen är tangentbordet ovanligt stadigt och det flexar nästan inte alls även om man trycker hårt på tangenterna.

Det allra bästa är dock dolt under ytan. MX Keys är trådlöst och kan dels anslutas via den lilla usb-mottagaren som följer med, dels via Bluetooth. Det fina med det är att tangentbordet kan vara kopplat till tre enheter samtidigt. Ovanför bland andra Home- och Delete-tangenterna finns det tre tangenter för att välja den enhet som man arbetar med för tillfället. MX Keys fungerar alltså lika bra till en iPad som till en pc. Via Logitechs program stödjer den även funktionen Flow, som innebär att en fil som kopieras i en dator kan klistras in i nästa. Det kan vara lite pilligt att få i gång funktionen, men när den väl fungerar är den riktigt bra.

Under ytan finns mer spännande teknik. För att spara på strömmen finns det två sensorer som styr bakgrundsbelysningen: En känner av när fingrarna nuddar tangenterna, och slår då på ljuset, och en mäter omgivande ljus för att anpassa ljusstyrkan. Används bakgrundsbelysningen räcker batteriet i tio dagar vid normal användning. Utan ljus står det sig i hela fem månader. Tangentbordet laddas via usb c och det går att jobba vidare även när den sladd som följer med är ansluten.

I vår modell följer det med ett tunt handledsstöd som är helt separerat från tangentbordet. Det är riktigt smart eftersom det då kan placeras exakt som man vill ha det. Undertecknad trivs till exempel bäst när det ligger lite snett framför tangentbordet. MX Keys säljs även utan detta stöd, men det är helt klart värt den extra hundralappen det kostar.

Allt är dock inte perfekt. Det finns till exempel ingen Windowstangent. Eller det gör det, men den heter Start. Dessutom är tangentlayouten lite extra rörig eftersom även specialsymbolerna för Apples datorer måste få plats. Det hela blir inte bättre av den nordiska tangentlayouten som Logitech envisas med. Visst, det är inte många som gör helsvenska tangentbord, men ett tips till Logitech är att fundera på det. Det vore så skönt att slippa våra grannars specialtecken någon gång.

Logitech MX Keys är ett underbart arbetsredskap, men med vissa skönhetsfläckar.


+ Hög kvalitet
+ Tyst
+ Trådlöst
+ Lång batteritid
+ Handledsstöd
Trist med nordisk tangentlayout

Läs mer om Logitech MX Keys Plus


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Ett gediget och mycket behagligt trådlöst tangentbord som är fullt med modern teknik.

Specifikationer

Märke
Logitech
Anslutning
Usb-mottagare, Bluetooth
Antal tangenter
109
Tangentljus
Ja
Övrigt
131,63 x 430,2 x 20,5 mm, 810 g