Test av Logitech G513 Carbon

Logitech G513 Carbon

Stabilt speltangentbord med aluminiumram och löstagbart handledsstöd. Finns i två varianter med hårfina skillnader.

av #Tangentbord #Logitech
8.4

Som så många andra tillbehörstillverkare satsar Logitech på den växande datorspelsmarknaden. Även för den som inte spelar är detta intressant eftersom datorspelen under många år har varit en viktig och drivande kraft för datorutvecklingen i stort.

Spelen blir allt mer avancerade och krävande, och därmed måste så väl datorer som tillbehör blir snabbare, starkare och tåligare. Många nyheter dyker upp på spelmarknaden och de bästa sipprar ner till mer normala produkter som vi alla har nytta av. Samma sak gäller till exempel inom bilindustrin, där många nyheter först presenteras i lyxbilar, för att några år senare återfinnas även i vardagsbilarna.

Därför tar vi denna gång en titt på två tangentbord som heter samma sak – Logitech G513 Carbon. En lite noggrannare titt på kartongerna och vi ser att det står Tactile på den ena och Linear på den andra. De båda beteckningarna avser de tangentomkopplare, eller brytare, som döljer sig under tangenterna.

Tactile ger lite mer känsla eftersom de bjuder på aningen större motstånd när man trycker ned tangenterna. Linear är mer pang på. Med detta sagt är skillnaderna högst sublima och inget som en vanlig dödlig märker. Datorspelare gillar förmodligen Tactile bättre då de känns aningen mer.

G513 är otroligt robust och välbyggt. Konstruktionen i aluminium ger oöverträffad styvhet och tangentbordet står rejält stadigt på skrivbordet. Det går att fälla ut ett par stöd på undersidan för mer ergonomisk lutning och handledsstödet är helt fristående och välbehövligt. Tangentbordet är tämligen tjockt och tangenterna hamnar högt ovanför bordsytan.

Anslutningen till datorn sker via två tygklädda och grova usb-kablar: En för tangentbordet och en för den usb-anslutning som finns i bakkant. Smart, men mycket sladdar blir det.

Det inställningsprogram som hör till är avancerat och här finns mängder med inställningar. Det mest spektakulära är inställningarna för att få G513 att lysa upp i regnbågens alla färger, antingen fast eller i diverse mer eller mindre fantasifulla mönster. Varför inte skriva nästa bok medan det blixtrar i tangenterna? Eller kanske explosioner är roligare? Kul, men ganska knasigt.

Två saker kan man som vanlig datoranvändare fundera på: Här finns inte en enda mediaknapp för att exempelvis ändra ljudvolymen. Den går visserligen att programmera tangenter till det, men lite trist är det. Det andra är att priset är högt. G513 är visserligen trevligt på många sätt, men 1 700 kronor är saftigt.


+ Välbyggt
+ Tåligt
Dyrt


Logitech G513 Carbon finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Logitech G513 Carbon

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Välbyggt och snyggt. Minimalistiskt och extravagant samtidigt. Bra handledsstöd och fint att skriva på, men dyrt.

Specifikationer

Märke
Logitech
Anslutning
Usb
Antal tangenter
105 + 12 extra
Tangentljus
Ja, rgb
Kabellängd
1,8 m
Övrigt
Vikt: 1,1 kg
Mått: 45,5 x 13,2 x 3,4 cm
Handledsstöd, extra speltangenter