Logitech Ergo K860

Tudelat ergonomiskt tangentbord.

av #Tangentbord #Logitech
9.5

Logitech fortsätter ta fram moderna ergonomiska produkter. För ett och ett halvt år sedan testade vi den ergonomiska musen MX Vertical. Nu får den sällskap av tangentbordet Ergo K860, som även det är rejält annorlunda. Det är nämligen tudelat med var halva av tangenterna på var sida om en förhöjning i mitten. Det gör att tangenterna sitter vinklade för att passa händernas naturliga position bättre. Tanken är att händerna inte ska tvingas ner i ett plant läge, för att på så sätt förbättra ergonomin.

Under åren har det förekommit en del liknande exempel från såväl Logitech som Microsoft, och problemet med denna typ av tangentbordet är detsamma nu som alltid – det är svårt att vänja sig vid den udda tangentlayouten. Detta är ett tangentbord för den som skriver mycket och som behärskar tekniken att skriva med åtminstone någorlunda korrekt fingersättning. Pekfingervalsen passar inte alls in på det tudelade tangentbordet, det blir fullständigt avigt.

När vi testar tar det emot till en början, men samtidigt är det skönt att skriva på K860. Det går långsammare att skriva eftersom fingrarna inte hittar tangenterna automatiskt längre. Men det är mödan värt att ge sig den på att det ska fungera. Sakta blir det lättare att hitta rätt och belöningen är att vi får ett tangentbord med skönare tangenter än något annat vi har testat. Det är ett sorts mellanting mellan de platta tangentbord som sitter i bärbara datorer och vanliga externa tangentbord. K860 är ett härligt skrivredskap.

Logitech lovar att tangenterna klarar tio miljoner nedtryckningar och att de två AA-batterierna håller i två år. Vi har inte hittat någonting som motsäger detta, även om vi inte heller kan bekräfta det. Händerna vilar mot ett fast och mjukt handlovsstöd som är klätt med ett specialpreparerat grått tyg. Det är skönt och snyggt, men ytan känns mer som gummi än som tyg. På undersidan finns det två utfällbara stöd som höjer upp tangentbordet i framkant, så att händerna alltså lutar framåt/nedåt. Det är ytterligare ett knep för att avlasta armarna. Det fungerar riktigt bra efter några dagars användning.

Två datorer samtidigt

K860 är anpassat för både Mac och pc och har nordisk tangentlayout. Det finns en del funktionstangenter för att till exempel starta kalkylatorn, ändra ljudvolymen och spela musik. Eftersom K860 kan anslutas till tre enheter samtidigt finns det tre specialknappar för att välja vilken enhet som det ska användas tillsammans med för stunden. Det fungerar riktigt bra. Ännu bättre blir det om funktionen Flow aktiveras i de olika enheterna, då sker valet automatiskt. Med Flow kan K860 och en mus som stöder funktionen vara anslutna samtidigt till två datorer som står bredvid varandra. När så pekaren förs till kanten på den ena datorn, fortsätter din in på den andra datorns skärm. Tangentbordet följer med, och på så sätt räcker det med en mus och ett tangentbord på skrivbordet. Det går även att kopiera filer, text och annat, och flytta det på detta sätt mellan datorerna. Systemet fungerar mellan pc och en pc eller Mac. Flow är fantastiskt.

Anslutningen sker via Bluetooth eller via usb med Logitechs Unifying-adapter. Båda sätten fungerar lika bra, men det fina med adaptern är att flera av Logitechs enheter kan anslutas till samma adapter.

Värt att tänka på, förutom formen, är att K860 är rejält stort. Det tar med andra ord mycket plats på skrivbordet. Och så måste man vara beredd på att satsa några dagar i början på att lära sig den annorlunda utformningen. Står man bara ut de första dagarna kommer garanterat skrivupplevelsen blir förhöjd. Logitech K860 rekommenderas varmt.


+ Bra tangenter
+ Bluetooth + usb (trådlöst)
+ Hög kvalitet
+ Ergonomiskt
+ Unikt handlovsstöd

Läs mer om Logitech Ergo K860


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Ett kvalitetstangentbord för dig som skriver mycket och som inte vill få besvär i handen, armen eller axeln.

Specifikationer

Märke
Logitech
Anslutning
Trådlöst via usb eller Bluetooth
Antal tangenter
111
Tangentljus
Nej
Övrigt
Ergonomisk, Logitech Flow