Otte af F-tasterne i øverste række er lavet om til multimedietaster.

Asus ROG Strix Scope PBT

Ovanligt gediget tangentbord.

av Morten Skeldal Østergaard #Tangentbord #ASUS
9.1

För den som inte behöver bakgrundsbelysta tangenter, men väl att bra tangentbord är Asus ROG Strix Scope PBT högintressant.

Det är sällsynt med ett tangentbord i den här prisklassen som helt saknar det färgrika bakgrundsljus som kännetecknar speltangentbord. Asus har i stället satsas på de bästa tangentomkopplarna som marknaden bjuder på och gjort ett rejält mekaniskt tangentbord utan krusiduller.

Tangenterna är uppdelade i tre färggrupper. Alla bokstavs- och siffertangenter är grå, alla andra är svarta, utom Escape, Ctrl och Enter som är röda. Lite oklart varför, men tufft är det.

Tangentomkopplarna är mekaniska och kommer från tyska Cherry. Det är just detta som är poängen med den här tangentbordet: mekaniska omkopplare med högre precision och bättre känsla än vanliga tangentbord som baseras på tunna membran. Här ger varje tangent ett väl avvägt motstånd och känslan när de trycks när ger en distinkt förnimmelse av att tangenten är nedtryckt. Tangenttopparna är av PBT-plast som enligt Asus är extra tåligt. De har en lite rå yta, så att fingrarna inte glider av tangenterna. Själva tangentbordet är av aluminium och otroligt stadigt. Det finns ingen ram runt tangenterna, så även om de är fullstora känns ROG Strix Scope PBT kompakt.

Vår favorit är den extra breda Ctrl-tangenten. Den är dubbelt så bred som vanligt av den enkla anledningen att den ofta används i spel och att det gäller att hitta den blixtsnabbt med fingrarna för att vinna. Men även i andra sammanhang är den ovanligt stora tangenten värdefull, tänk bara på alla kortkommandon i Windows.

ROG Strix Scope ansluts till datorn via en tjock, tygklädd usb-kabel. Det finns räfflor på undersidan för att leda kabeln åt det håll man vill – mycket praktiskt.

Av F-tangenterna är det bara F1-F4 som fungerar som vanligt. De resterande F-tangenterna är i standardläget omgjorda till medietangenter för att hantera musik och ljudvolym. Dessa funktioner kan enkelt stängas av med ett särskilt kortkommando.


+ Riktigt bra tangenter
+ Extra bred Ctrl-tangent
+ Räfflor för kabeln

Läs mer om Asus ROG Strix Scope PBT


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Ett av de mest solida tangentbord vi har testat. Tungt, mekaniskt och på många sätt toppen.

Specifikationer

Märke
ASUS
Anslutning
Usb-kabel
Antal tangenter
105
Tangentljus
Nej
Kabellängd
1,8 m
Övrigt
440 x 137 x 39 mm