Atari spelkonsol

Atari Flashback 8 Gold HD

Retrokonsol med 120 inbyggda spel. Kul nostalgitripp för alla som var med på 80-talet.

av Markus Dahlberg #Spelkonsol #Atari
8.1

När Nintendo lanserade sin spelkonsol NES Classic förra året fick en hel värld nostalgihicka. Plötsligt kunde alla numera medelålders konsolkramare återuppleva spelen från barndomen. Spelnostalig är på modet och ett av de hetaste namnen i det sammanhanget är Atari.

På sin tid, det vill säga under det tidiga åttiotalet, var Atari synonymt med tv-spel. Lycka var att sitta med polarna framför tv:n och spela Pac-Man, Pitfall eller Centipede. Det var tider det och i våra minnen lever spelen kvar som de bästa som har gjorts.

Eftersom alla dessa urgamers nu har vuxit upp och i det flesta fall fått hyfsat välfyllda plånböcker, dyker det upp retrokonsoler på löpande band. Ett exempel är Atari Flashback 8 Gold HD, som innehåller hela 120 förinstallerade spel. Den påminner till utseendet starkt om Atari 2600 som är en riktigt klassisk spelkonsol från 1982. Det följer med två styrspakar som ser ut som originalen, fast med den skillnaden att de är trådlösa. Den som har kvar sina gamla styrspakar kan för övrigt koppla in dem på Flashbacks framsida.

Atari Flashback ansluts till en skärm via den hdmi-sladd som ingår. Sedan är det bara att ansluta strömadaptern och dra i gång. Spellistan är diger med många klassiker som Frogger, Asteriods, Tempest och Yars’ Revenge. Tråkigt nog finns inte Pac-Man med.

Spelen väljs med styrspaken som har fått några extra knappar för att hantera menyerna. Det går snabbt och gårdagens laddtider är ett minne blott. Det hela fungerar utmärkt och styrspakarna känns rimligt gedigna och lite av den gamla känslan finns allt där. Själva konsolen är ett under av plast och lätt som en fjäder.

Det finns bara ett problem egentligen och det är det gamla vanliga: låt dina minnen vara ifred. Spelen är för det mesta om inte ospelbara, så tämligen hopplösa och trista. Grafiken, som minnet hävdar är så fantastisk, är minst sagt föråldrad. Spelens färgade fyrkanter har tappat det mesta av sin glans.

Å andra sidan är ju faktiskt Frogger riktigt kul fortfarande. Och Space Invaders.


+ Många spel
+ Rimligt pris
+ Två spelkontroller
Roligare på papperet

Atari Flashback 8 Gold HD finns att köpa här via Prisjakt
Läs mer om Atari Flashback 8 Gold HD

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En väl fungerande spelkonsol med 120 spel från tidigt 80-tal. Retro för den som var med då. Alla andra skakar på huvudet.

Specifikationer

Märke
Atari