Fitbit Sense

Fitbit Sense håller full koll på hur du mår, men…

Stress management technology står det med stora bokstäver på lådan till Fitbit Sense. Det är faktiskt något av en underdrift. Fitbits smartklocka kan hålla koll på många olika aspekter av ens hälsa – oavsett hur stressad man är.

Klockan kan givetvis räkna steg, och den mäter pulsen – vilket alla liknande klockor gör. Men Fitbit Sense innehåller även mer avancerade funktioner som till exempel sömnmätning. Klockan skapar en tydlig grafisk översikt över hur nattsömnen har varit. Funktionen är alldeles utmärkt, men man måste bara komma ihåg att ställa in klockan i nattläge. Under våra tester har vi ibland vaknat några gånger på nätterna när Sense plötsligt får lust att visa vad klockan är genom att tända upp urtavlan. Ett smärre problem i sammanhanget är att Sense inte känner av när vi vaknar och går upp. Nattläget måste stängas av manuellt. Det borde förstås ske automatiskt.

För att få fullt utbyte av funktionerna måste Fitbit Sense användas tillsammans med en mobiltelefon. Fitbits app samlar in en överväldigande mängd data om såväl hälsan som alla aktiviteter under dagen. Klockan skickar informationen till telefonen utan att vi behöver göra någonting eller ens öppna appen. Efter några dagar med Sense på armen har vi tillräckligt med information för att få fram diverse grafer över hur vi har motionerat och hur hälsan utvecklar sig över tid. Kanske sömnen är bättre på helgerna? Hur många trappor har vi gått i under dagen? Har vilopulsen förbättrats efter några långpromenader? Det finns massor med spännande information att dyka ner i för den som är intresserad.

Det finns en inbyggd gps i Sense och det går att spara kartor i klockan. Det är vettigt att aktivera gps:en före promenaden eller löprundan eftersom klockans andra sensorer inte alltid lyckas mäta rätt avstånd. Efter en dag med stillasittande arbete och en promenad på runt tre kilometer tycker Sense att vi har gått 8,5 kilometer. Gps:en är exaktare.

Det finns även mer traditionella smartklockefunktioner i Sense. Det går att byta urtavlor för att bara visa den information som man är intresserad av och om klockan är ansluten till en mobiltelefon går det att prata i telefon via klockan lilla mikrofon och högtalare.

Fitbit Sense skulle kunna vara en riktigt bra blandning mellan en smartklocka och ett hälsoarmband om det inte vore för några detaljmissar som förstör helhetsintrycket. Ett exempel är att det tar lite för lång tid för urtavlan att tändas när vi vrider upp armen för att se vad klockan är. Flera gånger tvingas vi skaka på handleden för att väcka klockan eftersom den inte är tillräckligt kvick.

Klockan styrs via den tryckkänsliga skärmen och på sidan finns det en tryckkänslig knapp som används för att väcka klockan och för att röra sig runt i menyerna. Tyvärr är den tämligen nyckfull och alltför ofta känner den inte av när vi trycker på den.

Läs mer om Fitbit Sense

Testzonen default image

Sense

Betyg: 7.3/10
Pris: 3 500 kr
Märke: Fitbit
Testdatum: 22. december 2020
7.3 PC-tidningen
Plus
Mäter många saker
Fungerar med telefonsamtal
Minus
Lite seg reaktion
Omdöme
Fitbit Sense ger en omfattande kontroll över den egna hälsan, men som smartklocka är den inte perfekt.
Specifikationer
Typ
Smartklockor
screensize
1,58 tum
resolution
336 x 336 pixel
os
Fitbit OS 5
storage
4 GB
battery
Cirka en vecka
weight
46 g
workswith
Android, iOS