Du kan skifte mellem et stort udvalg af urskiver på Apple Watch.

Apple Watch

Bästa smartklockan.

av Morten Skeldal Østergaard #Smartklockor #Apple
8.8

Den senaste upplagan av Apple Watch har uppgraderats med det sista skriket inom hälsomätningar och klockan hör fortfarande till de bästa smartklockorna på marknaden.

På undersidan samsas en grupp lysdioder med ljuskänsliga sensorer som tillsammans mäter blodets syrehalt. Det går att se det aktuella värdet när man vill, men klockan kan även ställas in att mäta syrehalten kontinuerligt under dagen. Apple Watch mäter också pulsen och den kan även skapa diagram över hjärtrytmen.

De många sensorerna kan även övervaka sömnen och med hjälp av alla insamlade data kan klockan ge rekommendationer när det är dags att gå och lägga sig. De många funktionerna som Apple Watch bjuder på gör att den kan ersätta de mest avancerade hälsoarmbanden.

Apples armbandsur har under många år varit den ledande smartklockan. Den har sålt i mängder och tack vare att det finns så pass stor användarbas är det många externa aktörer som ser sig manade att skriva appar för den. Apputbudet är minst sagt omfattande och det är lätt att hitta en app som passar just det man ägnar sig åt. Vi nöjde oss med att testa Spotify och som alltid när det gäller Apple lyckas de göra det enkelt att i det här fallet styra musikuppspelningen i de Bluetoothhörlurar som är kopplade till vår iPhone.

Under våra tester laddar vi Apple Watch under natten och tar på oss klockan på morgonen. När det är sängdags igen är batteriet nere på tolv procent. Även om vi under dagen belastar klockan hårt och spelar såväl musik som använder gps:en räcker alltså batteriet en hel dag. Men klockan måste helt klart laddas åtminstone varje natt. Det finns konkurrenter med betydligt längre batteritid, så här blir det till att bestämma sig om man står ut med att ladda ytterligare en pryl varenda dag.

Det sämsta med Apple Watch är trots allt priset. Priset vi anger här avser den lilla boetten i aluminium på 40 millimeter. Den som vill ha en större klocka får hosta upp några hundralappar till. Vill man sedan ha en modell som klarar sig helt utan en iPhone drar priset iväg till över 6 000 kronor. Och den som vill ha en boett i rostfritt stål med ett snyggt armband får slanta upp 12-13 tusen. Man tar sig för pannan.


+ Många appar
+ Bra hälsofunktioner
Dyr

Läs mer om Apple Watch


Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Apples smartklocka är bäst på mycket. Men batteritiden är eländig.

Specifikationer

Märke
Apple
Skärmstorlek
1,78 tum
Skärmupplösning
448 x 368 pixel
Operativsystem
WatchOS 7.0
Minne
1 GB
Lagring
32 GB
Batteritid
cirka 36 h
Vikt
47,1 g
Systemkrav
iOS