Det tager kun lidt et over et minut at udskrive et billede fra din telefon.

HP Sprocket Studio

Portabel skrivare med ny teknik för 10x15-bilder.

av Morten Skeldal Østergaard #Skrivare #Hewlett Packard (HP)
7.4

Små portabla skrivare blir allt populärare, särskilt bland yngre som tycks uppskatta möjligheten att skriva ut mobilbilder så fort de har tagit dem.

HP Sprocket Studio är en av de bästa skrivarna av den här typen som vi har provat. Den skriver ut bilder från Android och iOS via appen HP Sprocket. Även om det går att skriva ut från en dator via Bluetooth är Sprocket i första hand avsedd för att fungera tillsammans med mobilappen.

Kopplingen mellan mobilen och skrivaren sker via Bluetooth. Appen hittar skrivaren på ett par sekunder, och sedan är man redo att skriva. Det hela är mycket enkelt.

Bilderna kan redigeras i appen innan de skrivs ut. Bilderna kan också förses med clipart, om man nu tycker att det är kul med en liten partyhatt eller liknande, och det går att skriva små texter på dem. Det är lätt att skoja till bilderna lite och appen är smidig att använda. Allting kan flyttas runt och förstoras/förminskas med hjälp av de vanliga fingergesterna.

När bilden är klar är det bara att trycka på utskriftsknappen. Det tar ett par sekunder innan skrivaren reagerar och bilden är klar på en till två minuter. Själva utskrifts- processen är ett nöje i sig. Skrivaren lägger på en färg i taget, så bilden åker ut och in i skrivaren flera gånger innan den är klar. Det är lite spännande att se motivet växa fram under tiden.

Bilderna kan bara skrivas ut i storleken 10×15 centimeter. Papperet är dock lite längre och de vita kanter som blir kvar är perforerade och enkla att riva av. Antagligen behövs de för att skrivaren ska få tag på papperet och kunna dra det fram och tillbaka.

Vi jämför alltid nya utskrifter med våra referenssidor från de bästa fotoskrivarna som marknaden har att erbjuda, men i fallet Sprocket Studio behövs det egentligen inte. Det syns nämligen direkt att utskriftskvaliteten haltar en del. Färgerna motsvarar inte helt de som visas på mobiltelefonens skärm. Tyvärr är det mest synligt i hudtoner, där ansikten får en lite annorlunda kulör än förväntat. Inte heller skärpan eller upplösningen är på topp och utskrifterna från Sprocket Studio kan inte mäta sig med vad en bläckskrivare i samma prisklass klarar.

Detta till trots går det inte att avfärda Sprocket Studio. Den har andra fördelar och funktioner som tilltalar. Den är först och främst lätt att ta med. Den behöver visserligen ström, men om man lyckas hitta det uppladdningsbara tillbehöret Sprocket Studio Power Bank är den fullt ut mobil.

Sprocket Studio skriver ut med en teknik kallad Dye Sub. Med hjälp av värme överförs färg från ett färgband till papperet. Till skillnad från bläck finns det ingenting som kan torka in när skrivaren står oanvänd. Färgband och papper köps ihop och ett paket för 80 utskrifter kostar 400 kronor, eller fem kronor per sida. Det är som alltid i denna typ av skrivare ganska dyrt. Vid köp ingår det tio sidor. Lite fattigt kan vi tycka.

En mer udda funktion i appen är att den kan skriva ut en stillbild ur ett videoklipp från telefonen. När man sedan riktar mobilkameran mot den utskrivna bilden lägger Sprocketappen videon ovanpå bilden och spelar upp den. Effekten blir att bilden börjar leva på skärmen. Det är faktiskt en ganska lyckad funktion och om videon publiceras på till exempel Facebook kan alla som du ger en utskrift till också använda funktionen om de hämtar Sprocketappen.

Appen sparar även information om var en bild är tagen, och om man riktar mobilkameran mot en utskriven bild kan Google Streetview visa samma plats. Det är en smart funktion som även den fungerar riktigt bra.

Men smakar det, så kostar det. Behöver du inte bära med dig din skrivare finns det många betydligt bättre alternativ som dessutom kan skriva ut i A4-format.


+ Lätt att transportera
+ Bra app
Dålig utskriftskvalitet

Läs mer om HP Sprocket Studio


Hitta bästa priset just nu

Conclusion

En portabel skrivare med många kul funktioner. Dyra och halvdana utskrifter.

Specifikationer

Märke
Hewlett Packard (HP)
Typ
Dye sub
Färg eller svartvit
Färg
Pappersstorlek
10 x 15 cm
Upplösning skrivare
300 dpi
Antal bläckpatroner
1 (färgband)
Tonerkapacitet
80 ark
Anslutning
Bluetooth
Mått
169 x 273 x 68 mm
Pappersfack
40 ark
Utskrift 10x15 cm foto
Cirka 90 sekunder
Färgsidor per minut
1 sid/min