Den store skærm gør det nemt at betjene printeren.

Epson Expression Photo XP-8600

Allt i ett-skrivare med klass.

av Morten Skeldal Østergaard #Skrivare #Epson
8.6

Epsons fotoskrivare XP-8600 är en blanksvart kompakt låda som inte tar särskilt mycket plats på skrivbordet, speciellt som de båda pappersfacken (A4+foto) skjuts in under skrivaren. Detta är en multifunktionsskrivare som ger riktigt fina utskrifter.

I locket sitter det en tunn bildläsare som är snabb men som saknar arkmatare.

Den goda utskriftskvaliteten kommer sig bland annat av att det sitter hela sex färgpatroner i skrivaren. Förutom de vanliga (svart, gul, magenta och cyan) får vi ljus magenta och ljus cyan. Färgåtergivningen är inte helt naturtrogen, men den som gärna vill ha lite extra tryck i färgerna lär inte bli besviken på vad XP-8600 åstadkommer.

Det finns definitivt skrivare som ger bättre kontrast i bilderna än XP-8600. Det hade hjälpt med en extra svart foto­patron, men bilderna är ändå detaljrika – även i mörkare partier. En detalj i sammanhanget är att skrivaren skriver ovanligt tyst. Det är inga problem att arbeta i samma rum som skrivaren.

Mitt på framsidan sitter det en bra och tryckkänslig färgskärm på 4,8 tum. Eftersom den är så pass stor är det enkelt att styra skrivarens olika funktioner via skärmen, till exempel för att kopiera eller skriva ut bilder direkt från ett SD-kort. Den är tydlig och den reagerar snabbt.

Det är lätt att komma åt i skrivaren om det blir papperstrassel. Hela bakstycket kan tas loss med ett enkelt handgrepp, varpå skrivarens inre blottas och det går att pilla bort papper som har fastnat. Även bläckpatronerna är lätt åtkomliga när locket på ovansidan fälls upp. Alla steg i installationen är på svenska och de visas mycket pedagogiskt på färgskärmen.

Appen som hör till är tyvärr på engelska och ganska rörig. Den innehåller bra funktioner, men användargränssnittet känns gammalt.

En kul detalj är de förprogrammerade utskrifter som finns i skrivaren. Via skärmen går det att skriva ut till exempel linjerat papper, gratulationskort, kalendrar och mycket annat. Mycket av detta är användbart.

XP-8600 är på många sätt en trevlig bekantskap, men vissa detaljer är värda att fundera på: Vid utskrift skjuts utmatningsfacket ut automatiskt. Det rosslar en hel del och plötsligt är inte skrivaren lika kompakt längre. Facket täcker dessutom båda pappersfacken, så det måste skjutas in igen innan det går att fylla på papper. Eftersom pappersfacket rymmer maximalt 100 ark kommer den som skriver ut mycket att snabbt tröttna på detta.


+ Fina fotoutskrifter
+ Bra och stor skärm
Inte för stora utskriftsbehov

Läs mer om Epson Expression Photo XP-8600


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En bra multifunktionsskrivare för den som inte skriver ut så mycket. Snabb och hög utskriftskvalitet.

Specifikationer

Märke
Epson
Typ
Multifunktionsskrivare
Färg eller svartvit
Färg
Pappersstorlek
A4
Upplösning skrivare
5760 x 1440 dpi
Upplösning bildläsare
1200 x 4800 DPI
Antal bläckpatroner
6
Anslutning
Usb
Nätverk
Wi-Fi, Wi-Fi Direct
Mått
34,9‎ x 34,0 x 14,2 cm
Pappersfack
100 ark
Övrigt
Bläckpatroner
Standard:150 kr
XL:250 kr
Utskrift 10x15 cm foto
14 s
Färgsidor per minut
9
Svartvita sidor per minut
9,5