Etikettskrivare från Brother

Brother P-touch Cube

Batteridriven etikettskrivare som även kan skriva ut på presentsnören.

av Markus Dahlberg #Skrivare #Brother
8.2

För oss konsumenter är Brother mest kända för sina multifunktionsskrivare men de tillverkar även mycket annat, till exempel kvittoskrivare som sitter i kassaapparater. De gör även många typer av etikettskrivare för såväl industrier, kontor och konsumentbruk.

P-touch Cube är en liten portabel etikettskrivare för det lilla kontoret eller hembruk. Den är batteridriven och kan bara styras via Bluetooth och en app i mobilen. Det är lätt att para ihop enheterna men eftersom skrivaren vill spara ström stängs den av efter någon minuts inaktivitet och måste då paras ihop med mobilen igen. Det är i och för sig lätt, men när man ska skriva ut olika etiketter hinner man knappt göra en ny innan Cube är avstängd.

I appen går det att välja mellan alla upptänkliga teckensnitt och teckenstorlekar. Det finns även ett stort bibliotek med symboler att pryda etiketterna med. En etikett kan innehålla en text och maximalt tre symboler. I appen som hör till, Brother Design&Print, finns det en rad färdiga etiketter, men det går också att skapa egna. Det är lite pilligt och svårt att förstå hur appen fungerar och någon manual till den existerar inte. Genom att pröva sig fram inser man efter ett tag hur det går till att skapa en etikett.

En kul funktion är att det även går att skriva ut på tygband för exempelvis paketinslagning. Snacka om lyxigt att pryda presentsnöret med en personlig text! Värt att tänka på är att en kassett med ett band på fyra meter kostar 141 kronor från Brother och över 200 kronor i handeln. Det är alltså ett dyrt nöje, men bra blir det. Under vårt test var dessutom alla dessa band slut och fanns inte att få tag på i hela Sverige, så det slutade med att vi fick beställa från Tyskland.

Det tar två minuter att skriva ut på ett tygband på en meter om det fylls med text. Efter en del prövande kom vi på hur det går till att repetera en text, till exempel Grattis Maria, på ett ett meter långt tygband: I appen går det att välja hur många gånger en text ska skrivas ut. Ställ in appen på 20 kopior, låt bandet vara och vänta medan skrivaren sakta matar ut det. Det fungerar utmärkt, men nog borde Brother kunna tala om hur man ska göra. Det finns inte heller någon färdig mall för tygbanden.

Färgen på texten och på bakgrunden bestäms av etikettkassetten. Det går alltså inte att välja färger i appen. Å andra sidan finns det otroligt många typer av etiketter att välja mellan, från standardtypen svart text på vit botten, till guldtext på marinblå botten och allt där emellan. Det är lätt att ta loss etiketterna från skyddsplasten på baksidan, men de måste trimmas manuellt. Varje etikett inleds med en tom yta på 23 millimeter som måste klippas bort. Många etiketter ger alltså en hel del spill.

Det finns mycket att tycka om hos P-touch Cube, eller PT-P300BT som den egentligen heter. Den är billig och det går att skapa många olika etiketter som kan bli riktigt snygga och proffsiga. Den är lätt att hantera och liten. Den är dessutom tyst och det är enkelt att byta etikettkassett. En nackdel är att den som skriver ut mycket bör köpa till strömadaptern, som kostar 139 kronor. En annan är att det tycks vara svårt att hitta mer udda etiketter att skriva ut på. Alla gånger vi har försökt var det många varianter som inte gick att få tag på.


+ Portabel
+ Billig
+ Många typer av etiketter
Bara Bluetooth


Brother P-touch Cube finns att köpa här via Pricerunner

Läs mer om P-touch Cube

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

En liten och portabel etikettskrivare som är lätt att använda. Det finns många typer av etiketter att skriva ut på, bland annat presentsnören. Billig i inköp, men etiketterna kan bli dyra.

Specifikationer

Märke
Brother
Typ
Termisk etikettskrivare
Färg eller svartvit
Färg (beroende på vald etikett)
Pappersstorlek
3,5, 6, 12 mm (etikettbredd)
Anslutning
Bluetooth 2.1
Mått
115x61x115 mm
Övrigt
Vikt: 380 gram, 6 st AAA-batterier