Samsung Space Monitor hänger i en arm som fästs i bordsskivan med en liten skruvtving.

Samsung Space Monitor

Samsung Space Monitor är en stor bildskärm med annorlunda stativ. Den fästs i bordskanten och hänger in över bordsskivan.

av Morten Skeldal Østergaard #Skärm #Samsung
8.5

Samsungs nya bildskärm på 31,5 tum heter Space Monitor. Det gör den inte för att den är avsedd att användas under rymdfärder, utan för att den frigör utrymme (space) på skrivbordet.

Space Monitor har nämligen inte ett traditionellt stativ som står på bordet. I stället monteras den på en kraftig metallarm som skruvas fast i bordsskivan med en liten skruvtving.

När allt är på plats hänger skärmen in över skrivbordet och därmed frigörs hela utrymmet under den. Det går att vinkla skärmen för att få den lite närmare sig och det går faktiskt att vinkla den så mycket att skärmens underkant kan vila på bordet. Riktigt i vilket sammanhang detta är användbart är oklart, främst för att det inte finns någon pekfunktion i Space Monitor.

Själva bildskärmen är tämligen ordinär. Färgåtergivningen är inte helt i toppklass och betraktningsvinkeln lämnar en del i övrigt att önska. Man behöver inte flytta huvudet särskilt mycket i sidled innan bilden förvrängs. Upplösningen är dock fina 3840 x 2160 pixel (ultra hd) och bilden är mycket skarp med hög kontrast. För ett liv på kontoret är Space Monitor i det närmaste perfekt.

På baksidan är det snålt med anslutningsmöjligheter. Vi får en hdmi-port och en DisplayPort. Det följer med en sladd, som kombinerar ström och hdmi. Det är den enda sladden som behövs för att få i gång skärmen. Sladden passar precis in i ett litet spår i stativet och med allt på plats blir det hela ovanligt snyggt och prydligt. Särskilt skönt är det ju att slippa knippen med sladdar som ser fula ut och samlar damm. Dessutom är kanten runt själva bildytan tunn runt om, även i nederkant, vilket gör att Space Monitor känns nätt och elegant storleken till trots.

Det går att få högre bildkvalitet i den här prisklassen. Space Monitors relativt höga pris kommer sig primärt av den unika fästanordningen.


+ Ultra hd-upplösning
+ Praktisk upphängning
+ En enda sladd behövs
Bara två portar

Läs mer om Samsung Space Monitor


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Samsung Space Monitor är en stor och elegant bildskärm som hänger in över bordet. BIldkvaliteten är ordninär och det högre priset motiveras främst av det udda stativet.

Specifikationer

Märke
Samsung
Storlek
31,5 tum
Upplösning
3840 x 2160 pixel
Kontrast
2500:1
Ljusstyrka
200 cd/m²
Format
16:9
Anslutning
HDMI, Mini DisplayPort
Paneltyp
VA
Högtalare
Nej
Betraktningsvinkel
178 / 178 grader
Effekt
54 / 0,3 watt (drift / standby)
Responstid
4 ms
Mått
714,5 x 418,2 x 2,6 mm
Vikt
7,0 kg