Philips 328E8QJAB5

32 tum på skrivbordet ger massor med plats för många fönster i Windows, men full hd-upplösning är för lågt i en så här pass stor bildskärm.

av Mathias Alsted Lund Flinck #Skärm #Philips
7.1

Det är lätt att misstaga Philips 328E8QJAB5 för att vara en tv. Med hela 32 tum är det en mastodont i klass med moderna tv-apparater vi ställer på skrivbordet. Men det rör sig alltså om en stor bildskärm, något som ger många fördelar vid arbetet med datorn.

Skärmen bjuder på massor av plats i Windows och det går att ha flera programfönster i vanlig storlek öppna intill varandra. Upplösningen på 1920×1080 pixel är dock för låg för en så här pass stor skärm. Ikonerna i Aktivitetsfältet blir till exempel så stora att de ser oskarpa och taggiga ut. Hade upplösningen varit högre hade det fått rum ännu fler fönster på skärmen och alla detaljer hade blivit skarpare.

Perfekt krökning
När en bild är så här pass bred kan man misstänka att det blir svårt att se allt som händer på skärmen, men eftersom den böjer av lite hamnar hela bildytan på samma avstånd från ögonen. Den konkava formen har helt klart en funktion och är inte bara en formgivningsgimmick.

Eftersom skärmen är utformad som den är slipper man vrida på huvudet för att se vad som händer i hörnen. När man inte behöver vrida på huvudet hela tiden sparar det helt klart nacke och axlar från att bli ömma efter en hel dag framför datorn. Dessutom är betraktningsvinkeln stor och bildkvaliteten påverkas nästan inte alls om man tittar från sidan.

Färgåtergivningen tillsammans med den fina kontrasten gör att bilder blir riktigt bra. Det är tryck i färgerna och skärmen kan återge även fina nyanser, vilket leder till mer dynamiska och levande bilder – både vad gäller film- och bildvisning.

De fysiska inställningsmöjligheterna är dock tämligen begränsade. Det går bara att vinkla och vrida skärmen en aning. Kommer den för lågt är det bara att ta till det gamla tricket med böcker under stativet.


+ Stor bild
+ Fin färgåtergivning
Dålig ergonomi
Låg upplösning


Philips 328E8QJAB5 finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Philips 328E8QJAB5

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

En stor bildskärm med gott om arbetsyta i Windows, men upplösningen är för låg och de fysiska inställningsmöjligheterna för få.

Specifikationer

Märke
Philips
Storlek
31,5 tum
Upplösning
1920 x 1080 pixel
Kontrast
3000:1
Ljusstyrka
250 cd/m2
Format
16:9
Anslutning
Vga, DisplayPort, hdmi
Paneltyp
LCD
Högtalare
2x 3 W
Betraktningsvinkel
178 grader
Effekt
43,82/0,5 W (drift/vila)
Responstid
5 ms
Mått
72,1 x 52,5 x 22,3 cm
Vikt
7,2 kg