Optoma GT1080Darbee

En prisvärd projektor som är ljusstark och lätt att använda. Bra teknik för bildförbättring och många anslutningar gör att den passar för både film och spel.

av Markus Dahlberg #Skärm #Optoma
8.4

I 15 år har taiwanesiska Optoma tillverkat projektorer för både företag och hemmabruk. De har ofta varit först med ny teknik, som till exempel projektorn med inbyggd dvd-spelare från 2005. Nu ger sig Optoma på ännu en utmaning som få har lyckats med, nämligen en projektor som fungerar till spel och film.

Spel och film är två skilda väsen och ställer olika krav på till exempel kontrast, ljusstyrka, uppdateringfrekvens och svarstid. När man tittar på en film spelar det ingen roll om det tar någon extra millisekund för projektorn att rita upp bilden, men i ett spel är lång svarstid, eller lag som spelarna kallar det, förödande. Spel kan också ha extremt dynamiska färger som är skapade på konstgjord väg, medan filmer är lite naturligare och därmed enklare att återge på en filmduk.

Optoma GT1080Darbee är ett försök att kombinera de båda och det fungerar överraskande bra. Det är en ganska liten och lätt DLP-projektor med upplösning 1080p, alltså 1 920×1 080 pixel. Den är relativt ljusstark med 3 000 lumen och en kontrast på 28 000:1. Projektorns tunna vita plast ger inget särskilt elegant intryck, men den är relativt tyst och det läcker inte ut särskilt mycket ljus, vilket är bra eftersom det är tänkt att den ska stå mellan användaren och bilden. Den är gjord för att stå nära väggen eller duken där bilden ska projiceras och det går att få en bild på 100 tum på drygt en meters håll.

Fokusratten på ovansidan är den enda fysiska inställningen som finns. Måste bilden justeras i övrigt sker det via fjärrkontrollen, som även den är tämligen plastig. Så fort man trycker på en knapp lyser de upp i blått för att det ska gå att använda fjärrkontrollen i mörker. Och det är i mörker en projektor trivs. Även om GT1080Darbee är ovanligt ljusstark blir bilden för svag och kontrastlös i dagsljus – som alltid med en projektor.

Är det mörkt blir bilden dock riktigt bra. Darbee, som vi hittar i namnet, är en särskild bildförbättringsteknik som framförallt ger bättre skärpa, men även högre kontrast och mer fart i färgerna. Hur tekniken fungerar vet jag inte, men det påminner lite om hur man i Photoshop kan förbättra skärpan genom att alla kanter runt objekt i motivet förstärks med vissa filter. Det fungerar till en viss nivå, men drar man upp filtren för mycket blir bilden utfrätt – det vill säga få ljusa partier som blir helt detaljlösa. Det kan ske även här, men rätt inställd fungerar tekniken. I vissa scener kan dock fenomenet återkomma när en film spelas upp, men överlag imponerar tekniken och det är lätt att ställa in Darbee-nivån via fjärrkontrollen.

Det går absolut att spela med GT1080Darbee. Med en svarstid på 16 millisekunder reagerar den snabbare än andra projektorer som vanligen ligger på runt 25 millisekunder. Å andra sidan är de snabbaste bildskärmarna nere på ett par millisekunder, så dit har projektortillverkarna en bra bit kvar.

Optoma GT1080Darbee är definitivt en trevlig bekantskap och även om den kan tyckas dyr får vi onekligen mycket projektor för pengarna.


+ Ljusstark
+ Många funktioner
+ Bra bildförbättringteknik
+ Rimligt pris


Optoma GT1080Darbee finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Optoma GT1080Darbee

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

En riktigt bra projektor som är ovanligt ljusstark. Moderna teknik och rimligt pris.

Specifikationer

Märke
Optoma
Storlek
45,3-300 tum (1,15-7,67 meters håll)
Upplösning
1080p, 1920 x 1080 pixel
Kontrast
28000:1
Ljusstyrka
3000 lumen
Format
16:9, 4:3
Anslutning
2x hdmi, ljud ut, 12V trigger, 3d-sync, usb a
Paneltyp
DLP
Högtalare
1x 20 W
Effekt
225/0,5 W (drift/vänteläge)
Responstid
16 ms
Mått
31,5 x 22,4 x 11,4 cm
Vikt
2,66
Övrigt
3d, MHL 1.2, 26 dB, svenska menyer