Test av ThinkVision P44w-10

Lenovo ThinkVision P44w-10

Enorm bildskärm som ersätter två 27-tummare.

av Markus Dahlberg #Skärm #Lenovo
8.5

Alla om kliver in i testlabbet medan vi jobbar med Lenovos jätteskärm P44w-10 blir utan undantag imponerade. Ord som rymdcentral, speldröm och fräck klingar i luften. Det är något med böjda, breda bildskärmar som inger respekt.

Siffran 44 i namnet till trots är det här en bildskärm på 43,4 tum. Upplösningen på bredden är imponerande 3 840 pixel, det är som att ha två 27-tumsskärmar intill varandra. Den vertikala upplösningen på 1 200 pixel är inte lika överväldigande. När vi ansluter skärmen till vår testdator får vi hela tiden minska alla fönster i höjdled när vi drar dem över till P44:an.

P44w-10 har stöd för HDR 400, vilken är en standard för ett visst mått på kontrast och färgäkthet. Tillsammans med en uppdateringsfrekvens på 144 hertz är bilden också riktigt ljusstark med bra kontrast och nästan vibrerande färger. Fina bilder och välgjorda filmer blir oerhört maffiga. Lägg sedan till stödet för TÜV Eye Comfort, får vi en bildkvalitet som trots det är behaglig och skonsam för ögonen.

Även ergonomin får sitt. Skärmen är justerbar 13 centimeter i höjdled och den kan både vridas och vinklas. Trots att skärmen är enorm, är det lätt att höja den i högsta läget och vinkla den uppåt för att komma åt alla portar på baksidan. Här finns det mycket att välja mellan, från usb c till dubbla hdmi-ingångar.

Eftersom p44w är så bred är det upplagt att använda den inbyggda bild i bild-funktionen. Antingen delas skärmen i två halvor som visar bilden från två datorer, eller så går det att visa den ena bilden i en lite mindre bild i ena hörnet. Funktionen är glimrande. Vi testar att ha en Macintosh på ena halvan och testdator på den andra. Plötsligt kan vi testa skärmen och skriva den här texten samtidigt, på samma bildskärm.

Om en bärbar pc ansluts via usb c, fungerar P44w även som en usb-hubb. Mitt i skärmens nedre underkant finns det en röd knapp. Ett (hårt) tryck på den fäller ut en hubb med två usb-portar och ett hörlursuttag – allt lätt åtkomligt från framsidan. Smidigt, smart och genomtänkt. Samma röda färg går för övrigt ingen på stativstolpens baksida i form av en ögla för att samla alla kablar.

Det enda som inte är på topp är knapparna för att styra inställningsmenyerna. De sitter på framsidans nedre högra kant och är där visserligen lätta att nå, men markeringarna för de sex knapparna är otydliga, med resultat att man hela tiden trycker fel. Menyerna finns bara på engelska och för att förstå dem fullt ut måste man leta upp den engelska manualen på internet. Här finns det plats för förbättring.

Frågan är då om ThinkVision p44w-10 är värd 13 000 kronor? Det finns lika stora skärmar som är billigare, men de ståtar inte med riktigt samma specifikationer. Jag kan bara säga att hade jag råd, skulle det stå en ThinkVision p44w-10 på mitt bord nästa vecka också.


+ Hög bildkvalitet
+ Många funktioner
+ Många portar
Dyr

Läs mer om Lenovo ThinkVision P44w-10


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En underbar bildskärm med många portar, fina prestanda och en stor bild. Vill ha.

Specifikationer

Märke
Lenovo
Storlek
43,4 tum
Upplösning
3840 x 1200 pixel
Kontrast
3000:1
Ljusstyrka
380 cd/m2
Format
32:10
Anslutning
2x hdmi 2.0, 1x DisplayPort 1.4, 1x usb c 3.1 Gen2, 1x usb c Gen1, audio ut, 4x usb
Paneltyp
VA
Högtalare
Nej
Betraktningsvinkel
178 / 178 grader
Effekt
0,5 / 70 W (vila/drift)
Responstid
4 ms
Mått
106 x 46-59 x 27 cm
Vikt
13,5 kg
Övrigt
bild i bild, VESA 400, 144 Hz