Test av HP 24fh

HP 24fh 23,8″

HP:s 24-tummare har hög bildkvalitet och många förnuftiga funktioner till ett rimligt pris.

av Morten Skeldal Østergaard #Skärm #Hewlett Packard (HP)
8.3

Behöver du en ny bildskärm till datorn hemma är HP 24fh ett säkert kort. Enligt HP är detta något av en lågprisskärm, men bildkvaliteten är bra, den har goda ergonomiska egenskaper och priset är vettigt.

Bilden är ljusstark och skarp i full hd-upplösning. I motsats till andra bildskärmar i den här prisklassen går det att titta på bilden lite från sidan utan att färgerna förvrängs eller bilden blir otydlig.

HP 24fh ger inte något intryck av att vara tänkt för spel, men den stödjer trots det AMD:s teknik Freesync som motverkar att bilden hackar vid snabba bildbyten. För att detta ska fungera måste dock grafikkortet också stödja tekniken.

En detalj vi snabbt noterar är att det blänker ovanligt lite i skärmen. Inte ens under starka lampor blir det några störande reflexer. Den här aspekten i en skärm är underskattad eftersom störande reflexer kan vara mycket irriterande och ansträngande för ögonen.

Stativet är tillverkat av svartlackerat aluminium och inte av plast som hos de flesta konkurrenter i prisklassen. Det innebär att skärmen står stadigt samtidigt som stativet är tunt och robust.

Stativets kvalitet har stor betydelse för ergonomin. Det går nämligen att justera skärmen i höjdled, vrida den åt sidorna och vinkla den uppåt/nedåt. Det gör det lätt att hitta en bra arbetsställning. Höjdjusteringen har ett spann på hela 13 centimeter, så det bör gå att hitta den perfekta inställningen för alla. Alternativet med bildskärmar som inte kan höjas eller sänkas är att vinkla dem mot ansiktet. Detta leder dock till att man får böja huvudet lite, vilket i längden kan ge besvär i framför allt nacken.

I skärmens underkant sitter alla knappar för inställningarna. Det går dessvärre inte att se vilken knapp som gör vad, så det blir till att känna sig fram. Menyerna är dock lättstyrda och de visar med små pilar vad respektive knapp gör.

Det finns flera förinställda färgprofiler att välja mellan för att exempelvis dra ner det störande blå ljuset från bilden när det börjar bli mörkt i rummet, något som skonar ögonen.


+ Vid betraktningsvinkel
+ Justerbar i höjdled
+ Reflexfri

Läs mer om HP 24fh


Hitta bästa priset just nu

Conclusion

HP:s 24-tummare har hög bildkvalitet och många förnuftiga funktioner till ett rimligt pris.

Specifikationer

Märke
Hewlett Packard (HP)
Storlek
23,8 tum
Upplösning
1920 x 1080 pixel
Kontrast
1000:1
Ljusstyrka
300 cd/m2
Format
16:9
Anslutning
Hdmi, vga
Paneltyp
IPS
Högtalare
Nej
Betraktningsvinkel
178 grader
Effekt
19 watt
Responstid
5 ms
Mått
54 x 19,4 x 46 cm
Vikt
4 kg