Test av Dell UltraSharp 49 U4919DW

Dell UltraSharp 49 U4919DW

En krökt bildskärm på rekordstora 49 tum, vilket motsvarar två 27-tumsskärmar bredvid varandra. Snygg, bra bild och STOOOR.

av #Skärm #Dell
8.5

Nu har vi passerat de fånigas gräns. En bildskärm på 49 tum är inte stor, den är enorm. När den dessutom är lätt böjd runt användaren blir den ännu maffigare.

Dells nya bildskärm är 120 centimeter bred, vilket i praktiken motsvarar två 27-tumsskärmar bredvid varandra. Det finns också en funktion i skärmen för att visa bilder från två datorer jämte varandra. Det fungerar ypperligt, och med ett tangentbord och en mus som kan kopplas till båda datorerna samtidigt blir arbetet extremt funktionellt.

Att bara använda en dator till Dell U4919DW är dumt. Det går förstås, men bilden är så bred att man hela tiden måste vrida på huvudet åt sidorna, vilket snabbt blir ganska obehagligt. Den här jätteskärmen är avsedd för kontor där man antingen arbetar med flera datorer parallellt, eller åtminstone har ett gäng fönster öppna samtidigt. Det får till exempel plats fyra Word-dokument bredvid varandra och då finns det ändå plats över.

Bilden är skarp över hela ytan. Färgerna är klara och bilden ljusstark. Upplösningen är höga 5 120×1 440 pixel, eller QHD om man så vill. Kontrasten är dock inte den allra bästa och stora svarta ytor kan bli aningen grå.

Storleken till trots har Dell lyckats göra en förhållandevis smidig skärm. Den är ganska tjock, men utformad så att den blir tunnare utåt kanterna. Den vilar på ett enkelt och smart stativ som håller skärmen i ett fast grepp, trots bredden. Det går att justera skärmen i höjdled (nio centimeter) och den kan vinklas. Alla anslutningar på baksidan pekar nedåt och det finns en usb 3.0-hubb i underkant till vänster, där ena porten kan användas för laddning. Alla sladdar leds enkelt ut genom ett stort hål i stativet. Knapparna för att styra menyerna sitter också i underkant och de är ovanligt lätta att nå.

Som spelskärm till en dator med dubbla grafikkort vore det som upplagt med Dells stora skärm. Men proffsen stör sig på den lite för långa svars­tiden och dessutom saknas stöd för FreeSync och G-sync.

Baksidan är helt jämn och alla kontakter döljs av ett löstagbart lock. Det ger ett rent intryck och U4919DW kan mycket väl stå med baksidan väl synlig. Den har även stöd för ett VESA-fäste för att hängas på en vägg.


+ Usb c-ingång
+ Bra bild
+ Enormt gott om plats i Windows
Dyr
Ej HDR


Dell UltraSharp 49 finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Dell UltraSharp 49


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En riktig bjässe med bra bild, många ingångar och gott om plats i Windows. Två bildkällor kan visas samtidigt. Dock ganska dyr.

Specifikationer

Märke
Dell
Storlek
49 tum
Upplösning
5120 x 1440 pixel
Kontrast
1000:1
Ljusstyrka
350 cd/m2
Format
32:9
Anslutning
2x hdmi, DisplayPort, usb c, 5x usb 3.0
Paneltyp
IPS
Högtalare
Nej
Betraktningsvinkel
178 grader
Effekt
60 W
Responstid
8 ms
Mått
121,51x25,26x45,86 cm
Vikt
11,4 kg