Test av Dell U3419W

Dell UltraSharp 34 U3419W

En stor bildskärm på 34 tum som böjer av kring användare. Hög bildkvalitet, många portar och fint ljud.

av #Skärm #Dell
9.2

Det räcker att ta en titt på kartongen för att bli imponerad av Dells nya skärm. Bara att baxa in den 16 kilo tunga lådan på kontoret är en nästan lika stor utmaning som att röja rent tillräckligt mycket plats på skrivbordet för att få plats med skärmen.

En bildskärm på 34 tum blir stor, även om kanterna är millimetertunna. När den dessutom böjer av kring användaren dominerar den skrivbordet ännu mer. Dell har dock lyckats med konststycket att montera skärmen på ett i sammanhanget ovanligt nätt stativ, som dessutom är ovanligt mångsidig. Det går nämligen att vrida och vinkla skärmen samt justera den relativt mycket i höjdled. Detta är något av en bragd, men det gäller att ta i för att ändra höjdläget. För att ens rubba skärmen måste man ta i lite mer än vad som känns bra, men allt håller och ergonomin är i topp.

Bildkvaliteten är riktigt fin och IPS-panelen levererar bra kontrast med tung svärta och glada färger. U3419W kan visa tio bitars färgdjup – om grafikkortet stödjer det. Det är ganska ovanligt, men även med ett vanligt grafikkort blir bilden riktigt bra. Även de inbyggda högtalarna är bra och ljudet är betydligt fylligare än vad vi förväntar oss.

Alla knappar sitter väl placerade i underkant till höger. Små ikoner på skärmen visar vilken man ska trycka på och det är lätt att navigera i menyerna, som dock inte finns på svenska.

Det stora problemet med en så här bred skärm, som rymmer tre fönster bredvid varandra i Windows, är att det är hopplöst att komma åt baksidan och portarna där. För att vrida skärmen behövs det en fri cirkelyta med en diameter på nästan en meter. Dessutom pekar alla portarna rakt nedåt, vilket gör det ännu mer svårjobbat att få in en kontakt i rätt port. Å andra sidan är baksidan städad och faktiskt elegant med sin böjda form.

Det stora försäljningsargumentet är usb c-porten, som gör det plättlätt att ansluta skärmen till en modern bärbar dator. Den som nöjer sig med DisplayPort eller hdmi sparar dryga tusenlappen på att köpa U3417W, som har samma specifikationer – förutom usb c.

Detta är en av de bästa storskärmarna som säljs just nu. En varning måste dock utfärdas: Den som köper en böjd 34-tummare är fast för alltid. Ingen vill gå tillbaka till en vanlig skärm efter en stund framför denna dröm.


+ Underbar bildkvalitet
+ Bra stativ
+ Många anslutningar
Svårt att nå baksidan


Dell U3419W finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Dell U3419W

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En härligt stor och mycket bra bildskärm som rymmer tre fönster bredvid varandra. Bäst i sin klass.

Specifikationer

Märke
Dell
Storlek
34,14 tum
Upplösning
3440 x 1440 pixel (UWQHD)
Kontrast
1000:1
Ljusstyrka
300 cd/m3
Format
21:9
Anslutning
2x hdmi, usb c, DisplayPort, usb 3
Paneltyp
IPS
Högtalare
x2
Betraktningsvinkel
178 grader
Effekt
41 w
Responstid
8 ms
Mått
81,36 x 22,64 x 41,7 cm (inkl. stativ)
Vikt
8,2 kg
Övrigt
Höjdjustering: 11,5 cm