Stativet är tungt och skärmen vilar ­stadigt på det.

BenQ BL2420PT

Bildskärm med hög upplösning och pivotfunktion.

av Henrik Ræder Clausen #Skärm #BenQ
9.2

Med en vikt på modiga sju kilo känns det att det här är en bildskärm att räkna med. Den 24 tum stora skärmen vilar på ett solitt och stadigt stativ. Det går att justera skärmen i höjdled samt även vrida den 90 grader på högkant. Här finns alla gängse portar och kablarna följer med. Stativet måste monteras på skärmen och det skruvas fast med en fingerskruv.

Även för den som inte använder högkantsläget är den funktionen mycket användbar. Det är nämligen mycket enklare att komma åt att kontakterna i det läget.

Ovanligt nog numera är kanten runt bildytan ganska bred. Det ger ett lite gammaldags intryck jämfört med många andra bildskärmar. Upplösningen är det dock inget fel på. BL2420PT känner av i vilken port det finns signal och väljer den automatiskt. Det är dock enkelt att manuellt byta ingång om man ­använder flera bildkällor.

Betjäningen av inställningarna sker via en rad tryckkänsliga knappar på framsidan nere till höger. Smart nog lyser knapparna upp när de används. Menyerna är logiskt uppbyggda och enkla att hitta i. Olyckligtvis är knapparna placerade så att man lätt ofrivilligt kommer åt dem när skärmen vrids på högkant.

BenQ utlovar att BL2420PT klarar två professionella färgstandarder och att den är finkalibrerad på fabriken. Det håller – nästan. Färgerna är mycket riktigt utmärkta, men de är aningen för mättade. Detta går förstås att justera manuellt.

Våra mätningar bekräftar att sRGB-färgrummet är uppfyllt och att kontrastförhållandet är hela 1 262:1. Med en maximal ljusstyrka på 300 cd/m2 fungerar BL2420PT utmärkt även i väl upplysta lokaler. Även betraktningsvinkeln på 178 grader gör sitt till. Det finns även inställningar för att framhäva animeringar och linjer i streckteckningar samt för att skona ögonen med mer vilsamt ljus.


+ Mycket hög färgkvalitet
+ Många anslutningar
+ Bra byggkvalitet
+ Användbara högtalare

Läs mer om Asus ZenBook UX433FA


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En välbyggd bildskärm med professionell färgkvalitet och mängder med anslutningsmöjligheter.

Specifikationer

Märke
BenQ
Storlek
24 tum
Upplösning
2560 x 1440 pixel (QHD)
Kontrast
1262:1
Ljusstyrka
300 cd/m2
Format
16:9
Anslutning
Vga, dvi, hdmi, DisplayPort
Paneltyp
IPS
Högtalare
2x 1 W
Betraktningsvinkel
178 grader
Effekt
22 W
Responstid
5 ms
Mått
384.9 x 563.2 x 239.5 cm
Vikt
7 kg
Övrigt
100% sRGB / Rec. 709