En lille projektør viser skærmens logo under den — en funktion de fleste nok kan leve uden.

Asus ROG Swift PG43UQ

Bildskärmen som är för stor.

av Morten Skeldal Østergaard #Skärm #Asus
8.6

Vi brukar säga att en bildskärm till datorn aldrig kan bli för stor, men vi har ändrat oss efter att ha suttit lite för nära Asus nya 43-tummare under någon vecka.

ROG Swift PG43UQ ger en bra och ljusstark bild. Upplösningen har anpassats efter storleken, så skärpan är som den ska. Även om vi så trycker näsan dikt an mot glaset går det inte att urskilja enskilda bildpunkter.

Det är något överväldigande att ställa en så här pass stor bildskärm på skrivbordet och börja jobba i Windows. Snabbt blir vi vana vid att placera ut fönster efter fönster på det enorma skrivbordet. Att gå tillbaka till en mer normalstor bildskärm blir av den anledningen svårt.

Till en början sitter vi på samma avstånd som framför testdatorns 27-tumsskärm, det vill säga med ansiktet runt 40 centimeter från bildytan. Med PG43UQ innebär det att bilden förvrängs åt sidorna. Färgerna skiftar eftersom bildvinkeln blir så snäv. Det blir inte ens bra om vi vrider på huvudet, vi måste sitta längre bort för att den här stora bildytan ska komma till sin rätt. Det visar sig vara optimalt att sitta på åtminstone en meters håll, gärna lite längre. Det är dock något av en utmaning eftersom det på kontoret inte finns något skrivbord som gör det möjligt att sitta så långt från bildskärmen.

ROG Swift PG43UQ passar däremot perfekt som ett mellanting mellan en tv och en bildskärm. Den trivs bäst på en plats som används till lite av varje. Det finns mängder med portar på baksidan, så det är som upplagt att ansluta en Apple TV eller en Chromecast och en spelkonsol. Det finns dock ingen antenningång. Det följer med en liten fjärrkontroll för att till exempel välja insignal.

Det är i spel som Asus bildskärm verkligen visar vad den kan. Bilden är lugn och skarp, men egentligen är det mest en fråga om grafikkortet kan leverera en bild i så pass hög upplösning att skärmens potential verkligen utnyttjas fullt ut.

För att nå inställningsmenyn måste man treva med handen på skärmens baksida. Där finns det en liten styrspak och några underligt utformade knappar. Det är alltid svårt att behöva känna sig fram och flera gånger råkar vi stänga av skärmen av misstag. Menyerna är dessutom inte särskilt intuitiva och det tar sin lilla tid att ändra ljusstyrka eller ändra skärmprofil.

Ergonomin har inte prioriterats denna gång. Det går bara att vinkla skärmen lite, det är allt. Å andra sidan påminner den ju ganska mycket om en tv och en sådan måste ju ställas på en hylla i lämplig höjd eller hängas på väggen. ROG Swift PG43UQ har stöd för Vesafäste 100×100.

Skärmen är klar att användas direkt från fabriken. Stativet är alltså monterat redan från början, vilket är ovanligt när det handlar om bildskärmar. Enda jobbet är att ansluta strömkabeln och en signalkälla.


+ Fin bild
+ Hög upplösning
Krångliga inställningar

Läs mer om Asus ROG Swift PG43UQ


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Asus enorma bildskärm är svår att använda som en regelrätt bildskärm till datorn. Den funkar bäst som en nöjesskärm i vardagsrummet.

Specifikationer

Märke
Asus
Storlek
43 tum
Upplösning
3840 x 2160 pixel
Kontrast
4000 :1
Ljusstyrka
1000 cd/㎡
Format
16:9
Anslutning
2x hdmi (v2.0),2x DisplayPort 1.4, hörlurar, audio in, 2x usb 3.2
Paneltyp
VA
Högtalare
2x 10 W
Betraktningsvinkel
178° / 178° (H/V)
Effekt
48 / 0,5 W (drift/vila)
Responstid
1 ms
Mått
974,58 x 631,31 x 242,19 mm
Vikt
15,3 kg