Test av Asus ROG Strix XG35VQ

Asus ROG Strix XG35VQ

Asus ROG Strix XG35VQ bevisar att en ultrabred böjd bildskärm inte bara är en gimmick. Det breda formatet ger massor med plats på skrivbordet i Windows och kurvningen gör att bilden upplevs som bättre.

av #Skärm #ASUS
8.5

Asus kurvade bildskärm ROG Strix XG35VQ ter sig i det närmaste ­absurt stor på skrivbordet. Den 35 tum stora skärmen i ultrabrett format är i sig uppseendeväckande, men när den ­sedan är formgiven av teamet i Asus spelavdelning Republic Of Gamers (ROG) kan inte ens de mest garvade av PC-tidningens journalister låta bli att kommentera utseendet när den packas upp på testbänken.

Lejonparten av spelestetiken är dock ingenting som märks när man väl sitter och jobbar framför den enorma bildytan – den delen är mest synlig på baksidan. Framifrån känne­tecknas skärmen av eleganta, tunna kanter längs alla sidor ­utom i nederkant.

Även om alla knappar också är förpassade till baksidan är de lätta att nå. Med ett tryck på en knapp dyker skärmmenyn upp och den ger god överblick över vad som kan ställas in. En av knapparna är en liten styrspak som fungerar riktigt bra för att förflytta sig i menyerna utan att man behöver svära över att trycka fel hela tiden.

Vettig storlek

I början känns det breda och lätt böjda formatet underligt, men efter ett tag vänjer man sig vid att musen måste röras längre i sidled än normalt och plötsligt framstår ROG Strix XG35VQ som vettig. Inte nog med att det får plats tre-fyra fönster i lagom storlek i bredd, vilket det annars behövs två bildskärmar för att åstadkomma, skärmens kurvatur ger också bättre perspektiv åt sidorna i ytter­kanterna.

Panelen är av VA-typ, vilket är en bra medelväg mellan snabba spel- skärmar som har bättre färgåtergivning och lite lugnare bildskärmar för ordbehandling. Upplösningen på 3 440×1 440 pixel innebär att XG35VQ är en alldeles superb bildskärm för filmvisning. Nackdelen i det sammanhanget är att den saknar högtalare.

Det här är inte världens bästa bildskärm för vare sig spel eller kontorsjobb. Den kan dock vara den ultimata lösningen för dig som gärna vill ha både ock. Den som en gång har satsat på en böjd skärm lär aldrig gå tillbaka till en vanlig trist platt..


+ Snabbinstallerad
+ Elegant
+ Ersätter två bildskärmar
Halvdan färgåtergivning


Asus ROG Strix XG35VQ finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Asus ROG Strix XG35VQ

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Asus ROG Strix XG35VQ är en riktigt bra bildskärm som fyller de flestas behov. Färgåtergivningen är inte den bästa och den passar därför inte bra till bildbehandling.

Specifikationer

Märke
ASUS
Storlek
35 tum
Upplösning
3440 x 1440 pixel
Kontrast
2500:1
Ljusstyrka
300 cd/m2
Format
21:9 (UltraWide)
Anslutning
DisplayPort 1.2, HDMI 1.4, HDMI 2.0
Paneltyp
VA
Högtalare
Nej
Betraktningsvinkel
178/1787 grader
Effekt
< 43W
Responstid
4 ms
Mått
83,5 x 46,8/56,7 x 31,7 cm
Vikt
12,2 kg