Test av AOC g2590px

AOC G2590PX

AOC G2590PX ger konkurrenterna en rejäl match vad gäller design och specifikationer.

av #Skärm #AOC
8.0

AOC:s bildskärmar är kända för att vara ett lite billigare alternativ till mer kända märken som Samsung och Asus. Så det till vissa delar fortfarande, men AOC håller på att skaka av sig epitetet som ett lågprismärke. Och det är inte så konstigt eftersom de tillverkar riktigt bra bildskärmar till vettiga priser. Och AOC G2590PX är inget undantag.

Skärmen imponerar redan medan vi packar upp den. Formgivningen är stilren med smala kanterna runt om utom i nederkant, där den rödmålade metallkanten utgör ett modernt inslag. Designen påminner så mycket om Acers Predator XB1-serie att det är frestande att beskylla AOC för plagiat, men snyggt är det.

Skärmen kan enkelt roteras för att stå på högkant, vilket kan vara praktiskt om man vill jobba med en sida i stort format i något program. Riktigt praktiskt är det också när skärmen ska kopplas in eftersom det blir lättare att nå alla portrar på bakkant när skärmen vrids i stående läge. På baksidan finns två hdmi-portar, en DisplayPort samt en vga-port. Skärmen fungerar därmed till de flesta både nyare och äldre datorer.

På baksidan finns det en praktisk lite styrspak sin används för att bläddra igenom menyerna. I inställningarna finns det en rad fördefinierade profiler för i huvudsak spel, men det går förstås också att ställa in ljus, kontrast och så vidare efter eget huvud. På baksidan finns det även en usb 3.0-hubb med fyra usb-uttag.

Trista färger

AOC G2590PX har en rad imponerande specifikationer, till exempel en responstid på en millisekund och en uppdateringsfrekvens på 144 hertz. Båda är viktiga värden för den som spelar eller som använder skärmen i andra sammanhang där bilden behöver uppdateras snabbt.

Tyvärr är färgåtergivningen inte den bästa och färgerna är urvattnade och trista. Det går visserligen att justera inställningarna via menyerna, men riktigt bra blir det aldrig. Den TN-panel som skärmen bygger på har generellt sett sämre färgåtergivning än dyrare IPS-paneler. Surt nog är färgerna i AOC G2590PX sämre än i andra nyare TN-skärmar – till exempel Acers Predator XB-serie.

Med detta sagt är AOC G2590PX ändå en imponerande bildskärm för pengarna. Specifikationerna hittar vi vanligen i betydligt dyrare skärmar och såväl design som materialval håller också hög klass. Den dåliga färgåtergivningen drar dock ner betyget.


+ Imponerande specifikationer
+ Billig
Dåliga färger


AOC G2590PX finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om AOC G2590PX

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

På ovanligt många sätt är AOC G2590PX ett bra val för den prismedvetne köparen, men färgåtergivningen är inget vidare och skärmen passar därför dåligt till exempelvis bildbehandling.

Specifikationer

Märke
AOC
Storlek
24,5 tum
Upplösning
1920x1080 pixel (full hd)
Kontrast
1000:1
Ljusstyrka
400 cd/m2
Format
16:9
Anslutning
Hdmi 1.4, DisplayPort 1.2, vga
Paneltyp
TN
Högtalare
2x 2 W
Betraktningsvinkel
170 / 160 grader (horisontellt/vertikalt)
Effekt
28 W
Responstid
1 ms
Mått
55,9 x 19,9 x 51,3 cm
Vikt
5,4 kg
Övrigt
Inbyggd usb-hubb med 4x usb 3.0