Test av AOC CU32G2

AOC CU34G2

Billig jätteskärm med böjd bild.

av Markus Dahlberg #Skärm #AOC
7.8

Breda lätt böjda bildskärmar börjar bli allt populärare. Främst därför att de lite större modellerna ger en så pass bred bild att en skärm ersätter två standardskärmar som står bredvid varandra. Dessutom börjar det komma ner lite i pris.

Ett exempel på det är AOC:s nya spelskärm CU34G2. Det är en 34-tumsskärm med konkav bildyta som böjer av runt användaren. Det är en trevlig funktion, inte bara i spel utan nästan framför allt i det dagliga arbetet med datorn. Webbläsaren får lätt plats intill Word och kanske en mapp eller e-postprogrammet. När alla fönster kan ligga fullstora bredvid varandra blir datorarbetet mycket smidigare. Den som en gång har provat en bred skärm, vill inte gå tillbaka.

Detta är som sagt en spelskärm med funktioner som FreeSync, en uppdateringsfrekvens på 100 hertz och en kort responstid på en millisekund. Allt det är nog bra, men viktigare är bildkvaliteten. Skärmen bygger på en VA-panel med upplösningen 3440×1440 bildpunkter med det breda bildformatet 21:9.

Bildkvaliteten är bra, men inte mer än medelmåttig. Bilden är aningen ljussvag och inte absolut skarp i alla lägen. Kontrasten är inte heller i topp och detaljer i mörka områden tenderar att slätas ut.

På baksidan finns det två hdmi-ingångar och en DisplayPort. Det finns en bild i bild-funktion, men trist nog kan den bara använda signalen från DisplayPort. Lite synd eftersom hdmi är så mycket vanligare. För att ställa in den här funktionen och alla andra används förstås skärmens menyer. Tyvärr är vi tillbaka till gamla knappar i skärmens underkant. Märkningen av knapparna är som så ofta mycket svår att se och eftersom strömbrytaren sitter intill dem stänger man nästan undantagslöst av skärmen medan man letar i menyerna. Det duger inte.

Dessvärre måste man in i menyerna eftersom skärmen är rätt dåligt kalibrerad från fabrik. Det går att få till bilden, men det kräver en del pyssel i menyerna. Ett plus i sammanhanget är i alla fall att menyerna finns på svenska (och finska).

Ergonomin är det inte heller något fel på. CU34G2 kan justeras elva centimeter i höjdled och den kan både vridas och vinklas. Det är bra, eftersom det gör det lättare att komma åt baksidan. Alla portar pekar dessutom rakt ned, vilket vi gillar.

Det är inte för bildkvaliteten man köper CU34G2, utan för storleken och prislappen. 5 700 kronor är ett tilltalande pris och på papperet är det inga fel på specifikationerna, men skärmen känns inte toppmodern utan får nog mest ses som en introduktion till den nya tidens bildskärmar för den som prioriterar stor bild i stället för perfekt bildkvalitet.


+ Böjd skärmyta
+ Stor bild
+ Prisvärd
Bildkvaliteten inte i topp
Hemsk menystyrning

Läs mer om AOC CU34G2


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En bra och stor skärm med god ergonomi. Tveksam bildkvalitet, men ändå prisvärd.

Specifikationer

Märke
AOC
Storlek
34 tum
Upplösning
3440 x 1440 pixel
Kontrast
3000:1
Ljusstyrka
300 cd/m2
Format
21:9
Anslutning
2x hdmi 2.0, DisplayPort. 4x usb 3.0. hörlurar
Paneltyp
VA
Högtalare
Nej
Betraktningsvinkel
178 / 178 °
Effekt
0,5 / 55 W (vila/drift)
Responstid
1 ms
Mått
80,8 X 39,8 X 13,2 cm
Vikt
6,5 kg
Övrigt
FreeSync, Uppdateringsfrekvens: 100 Hz