Skærmen står godt plantet på bordet takket være den brede, slanke fod.

AOC Agon AG493UCX

En breeeed bildskärm.

av Morten Skeldal Østergaard #Skärm #AOC
8.0

Det extremt breda skärmformatet i AOC:s nya 49 tum stora bildskärm Agon AG493UCX är på samma gång dess största fördel och nackdel.

Förhållandet mellan bredd och höjd i bilden är 32:9, det vill säga att bredden är 32 enheter lång, medan höjden är 9 enheter hög. Bilden är alltså lika hög som i en skärm med bildförhållandet 16:9, men dubbelt så bred.

När skärmen har monterats på det stabila stativet och ställts upp på skrivbordet är intrycket i det närmaste majestätiskt. Den tar förstås stor plats på bordet, men stativet är smart utformat och tar inte mer plats än nödvändigt.

De ergonomiska inställningsmöjligheterna kan ingen klaga på. Skärmen kan justeras i höjdled, och den kan vridas och vinklas. Det är enkelt att ställa in den precis som man vill och tack vare den böjda skärmytan ser man även bildens ytterkanter någorlunda rakt framifrån utan att bilden förvrängs.

En sak att tänka på när det gäller en så här pass stor skärm är att man måste sitta på lite längre avstånd än vanligt. Annars blir det jobbigt att hela tiden behöva vrida på huvudet för att kunna titta på bilden nära skärmkanterna. Eftersom skärmen ska stå lite längre bort, skickar AOC med en liten fjärrkontroll för att på distans kunna ställa in ljud- och ljusstyrka utan att behöva fumla med knapparna på skärmen. Det är definitivt enklare att använda fjärrkontrollen än de vanliga menyknapparna i skärmens nederkant.

En skärm med den här bredden passar väldigt bra för många typer av datorspel. Vi har provat det kända spelet Counter-Strike och tack vare den breda bilden får vi en mycket bra överblick över spelplanen. Även om det är omöjligt att ta in hela bilden samtidigt, är det i detta sammanhang en fördel att upptäcka när det händer något i ögonvrån. På så sätt kan man se motståndaren innan hon eller han ser dig.

Samma sak gäller faktiskt vid vanligt kontorsarbete. Det får nämligen plats fyra fönster i bredd på skärmen, vilket gör det enkelt att se inkommande e-post och att surfa, samtidigt som Word och något fönster är öppna intill. Arbetet blir definitivt smidigare när man slipper byta mellan program med Alt+Tabb och i stället bara kan klicka på programmets fönster.

Vi har även tittat på strömmande tv-serier och till det är AG493UCX onödigt stor. Tv-serier är anpassade för ett bildförhållande på 16:9, vilket innebär att det i det här fallet blir stora svarta fält på till höger och vänster om bilden.

På baksidan hittar vi ett rimligt urval av anslutningar. Mest speciell är den usb c-port som levererar tillräckligt med ström för att ladda en bärbar dator som laddas via usb c.


+ Gott om plats
+ Fjärrkontroll
Svårstyrd

Läs mer om AOC Agon AG493UCX


Hitta bästa priset just nu

Conclusion

En i det närmaste groteskt bred skärm, men den är underbar att jobba med.

Specifikationer

Märke
AOC
Storlek
49 tum
Upplösning
5120 x 1440 pixel
Kontrast
3000:1
Ljusstyrka
550 cd/m²
Format
32:9
Anslutning
2x hdmi 2.0, 2x DisplayPort 1.4, usb c, 3x usb 3.2 gen 1
Paneltyp
VA
Högtalare
Ja
Effekt
60 / 0,5 W (drift/vila)
Responstid
1 ms
Mått
119,4 x 46,7 x 30,8 cm
Vikt
14,4 kg