Test av Alienware AW55QF

Alienware AW5520QF

En OLED-skärm på 55 tum med 4K-upplösning och rekordhög kontrast.

av Markus Dahlberg #Skärm #Alienware
7.9

Ryggskott, far genom mitt huvud när jag försöker baxa Alienwares 55-tummare ur kartongen. Det ultratunna glaset går inte att lyfta i och armarna räcker inte till för att få ett ordentligt tag om skärmens tjockare nedre baksida. En första varning är på sin plats: Det behövs två personer för att packa upp Alienwares största bildskärm hittills.

Det finns ingenting subtilt eller normalt med den här skärmen. 55 tum är större än den tv som står hemma i mitt vardagsrum. Kartongen den kommer i måste släpas fram över golvet och den ryms bara i korridoren utanför testlabbet. Det krävs tio skruvar för att fästa det mycket eleganta stativet och det löstagbara locket som täcker alla sladdar på baksidan, är en meter och tio centimeter brett. Måttfullheten har tagit semester denna dag.

Vad är då detta för monster? Det är en OLED-skärm med 4K-upplösning. Framsidan består enbart av en stor bildyta omgiven av en i sammanhanget löjligt tunn svart kant. Övre halvan av baksidan är lika platt den, medan all elektronik och alla kontakter samlas i baksidans nederkant där det där enmeterslocket ska sitta. När strömmen slås på lyser baksidan upp i samma ljusblå ton som vi känner igen från exempelvis Alienwares bärbara speldator Area 51-m.

Bildkvaliteten är förstås I topp. OLED är den första teknik som på fullt allvar kan ersätta de gamla plasmaskärmarna vad gäller mjuk och trevlig bildkvalitet. Här får vi en glasklar bild med oerhörd kontrast. Skärmen lyckas trolla fram nyanser i mörka filmer och spel som vi inte har sett förut. Det är i stora delar ytterst behagligt att sitta länge och titta på den här skärmen. Med det sagt måste man vara medveten om att 55 tum på skrivbordet är något helt annat än en vanlig 27-tummare. Bilden är enorm och det vill till att ha ett stort skrivbord för att det överhuvudtaget ska fungera. Ska man inte få huvudvärk och nackspärr måste man åtminstone sitta på två meters håll från skärmen.

AW5520QF känns mer som en tv än en bildskärm och det följer med en fjärrkontroll. Men det är ingen tv. Den har ingen inbyggd tv-mottagare och menysystem och portarna på baksidan (DisplayPort) visar att detta är en monitor. Å andra sidan fungerar den perfekt som tv. Hur mycket direktsänd tv tittar du egentligen på nuförtiden? Koppla en Apple TV, en tv-box eller en Chromecast till den så blir den ett fullödigt substitut för en tv. Och som spelskärm för dator- eller konsolspel är den oöverträffad.

Till och med högtalarna imponerar. De båda 14-wattarna hör till de bättre monitorhögtalare vi har testat, även om en modern ljudlimpa som tillbehör gör filmer mer rättvisa.

Förutom att klaga på det självklara kan vi tycka att ljusstyrkan kunde vara bättre. Är det våra ögon som börjar bli gamla, eller orkar inte skärmen riktigt med? I ett mörkt rum är detta inget problem, men lite mer tryck i bilden vore önskvärt. I stället är det förstås priset som gör att vi måste sätta oss ner. 46 av våra största sedlar är en massiv investering. Visserligen säljer CDON den för 38 000 när detta skrivs, men även det gör en lätt vimmelkantig. Har du vunnit på Lotto och behöver en ny tv/bildskärm? Slå till. Du lär inte bli besviken. Alla vi andra som också måste ha råd med falukorv får nöja oss med att kasta lystna blickar på denna bildskärmarnas bildskärm.


+ Enorm
+ Fantastisk bildkvalitet
+ Många anslutningar
Enorm
Priset

Läs mer om Alienware AW5520QF


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En drömskärm som passar bäst i vardagsrummet. Alla rätt, utom priset.

Specifikationer

Märke
Alienware
Storlek
54,6 tum
Upplösning
3840 x 2160 pixel
Kontrast
130000:1
Ljusstyrka
400 cd/m³
Format
16:9
Anslutning
3x hdmi 2.0, DisplayPort 1.4, 4x usb 3.0, audio, SPDIF ut
Paneltyp
OLED
Högtalare
2x 14 W
Betraktningsvinkel
120 grader
Effekt
100 / 0,3 W (drift/vila)
Responstid
0,5 ms
Mått
122,59 x 26,39 x 77,06 cm
Vikt
ca 27 kg
Övrigt
VESA 200x200, 300x200, fjärrkontroll