Test av Acer Predator XB252Q

Acer Predator XB252Q

Acer Predator XB252Q är en otroligt snabb bildskärm med G-Sync. Men det är inte nödvändigtvis nu du behöver uppdatera.

av #Skärm #Acer
8.1

Det är ingen tvekan om att Acer Predator XB252Q är en bildskärm i den absoluta toppklassen. Men huruvida du ska springa iväg och köpa den beror dels på din nuvarande skärm, dels på dina behov. Samt hur stor plånbok du har.

Predator XB252Q är lätt att ställa upp och koppla in. Stativet klickas fast på skärmen, det är allt som behövs. Det går att justera skärmen i höjdled samt vrida den 90 grader på högkant, det som kallas för pivotläge. Toppbetyg så långt.

Panelen av TN-typ bjuder på extremt höga uppdateringsfrekvenser, det vill säga att bilden kan ritas upp väldigt snabbt med mindre hack som följd. Däremot har bilden inte lika bra färg- och kontrastförhållande eller betraktningsvinklar som de nyare, och dyrare, IPS-panelerna.

Acer Predator XB252Q är hypersnabb

Med 240 hertz är Acer Predator XB252Q rasande kvick. För en hängiven datorspelare innebär detta att grafiken flyter jämnare än med en kontorsskärm på 60 hertz. För den som inte spelar betyder hastigheten att pekaren rör sig smidigare över skärmen och att det blir lättare att utföra precisionsarbete i olika program.

När vi testar att byta från 240 till 60 hertz känns det bokstavligen som om pekaren hackar sig fram i Windows.

Med det sagt påstår kritikerna att det mänskliga ögat inte kan uppfatta någon skillnad när frekvenserna överstiger 120 hertz och att vi inte upplever någon skillnad mellan 120 och 240 hertz. Utan att ge oss in på fysiska resonemang konstaterar vi att bilden blir bättre med högre frekvenser, men att det är svårt att se skillnad på 120 eller 240 hertz. Har du alltså en 120-hertzskärm i dag finns det ingen större anledning att byta till XB252Q. Vänta hellre till skärmteknikerna utvecklas ytterligare med exempelvis HDR.

Nvidia G-Sync ger mjukare bildrörelser

Något som å andra sidan ger markant bättre bild är Nvidas teknik G-Sync. Den som äger ett grafikkort som stöder tekniken upptäcker att grafiken blir mer följsam och tydligare. G-Sync låser bildskärmens uppdateringsfrekvens med grafikkortets dito, vilket gör att bilden blir absolut knivskarp. Detta är något som märks tydligt.

De inbyggda högtalarna är dock inte mycket att skryta med. Visserligen är skärmen riktigt tunn, men när det knappt går att höra vad som sägs i en vanlig nyhetssändning är det kass.


+ Hög uppdateringsfrekvens
+ Stödjer G-Sync
Dyr


Acer Predator XB252Q finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Acer Predator XB252Q

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Utan tvekan en ruskigt snabb bildskärm och tekniken G-Sync gör det hela ännu bättre. Men 5 500 kronor är mycket pengar om du redan har en bra bildskärm.

Specifikationer

Märke
Acer
Storlek
24,5 tum
Upplösning
920 x 1080 pixel (full hd)
Kontrast
1000:01
Ljusstyrka
400 Nit
Format
16:9
Anslutning
DisplayPort, HDMI 2.0
Paneltyp
TN
Högtalare
2x 2 W
Betraktningsvinkel
170/160 grader (horisontellt/vertikalt)
Effekt
23 W
Responstid
1 ms
Mått
55 x 50 x 7 cm
Vikt
4,3 kilo