De tre ens Deco-enheder har to kablede tilslutninger hver.

TP-Link Deco X60 AX3000

Mesh-system med Wi-Fi 6.

av Henrik Ræder Clausen #Router #TP-Link
9.5

Deco X60 är ett effektivt paket med tre enheter för att skapa ett trådlöst så kallat mesh-nätverk, som kan ge god täckning över stora areor. Installationen är enkel och hastigheterna höga. Men den som vill pilla med internetinställningarna in i minsta detalj lär bli besviken.

Den viktigaste egenskapen för ett mesh-nätverk är att ge god täckning på ställen där en vanlig router kommer till korta. Det klarar X60 galant. I vårt testhus med många skrymslen får vi bra täckning och fina hastigheter överallt. Precis som med andra mesh-system blir dock täckningen utanför husets väggar i trädgården svag. Det går till viss del att rätta till genom att ändra placeringen av routrarna.

Traditionellt sett är det hastigheterna som har varit den största utmaningen för mesh-system. Det är inget problem i det här fallet. Det beror dels på att X60 har stöd för Wi-Fi 6, dels på att mesh-systemet använder en separat trådlös eller fast anslutning för kommunikation mellan enheterna. Det ger resultat. Under optimala förhållanden med fast anslutning mäter vi upp 826 megabit i sekunden. Inomhus får vi en stabil anslutning på minst 200 megabit per sekund.

Installationen och alla inställningar sker via en app i mobilen. Den innehåller instruktioner för allt man behöver veta. Det är så bra gjort att det går överraskande lätt att få allting på plats. Lika enkelt är det att till exempel uppdatera routrarnas fasta program, det som kallas för firmware.

De tre routrarna är enkelt och elegant utformade i vitt med var sin diskret statuslampa. Det gör det enkelt att placera ut routrarna runt om i hemmet utan att det nämnvärt stör inredningen i övrigt. De behöver dock anslutas till var sitt eluttag.

Administrationssidorna är snygga och minimalistiska. De ger bra överblick över nätverket och alla anslutna enheter. Man får varningar om någon del av nätverket fallerar. Det finns emellertid inte så många manuella finesser av typen trafikprioritering och liknande. Det mesta av detta är bara något som avancerade användare kommer att sakna.


+ Enkel installation
+ Snabbt
+ Bra täckning
+ Diskret formgivning
Få inställningar

Läs mer om TP-Link Deco X60 AX3000


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Ett lyckat mesh-system som ger god täckning och stabila hastigheter även i stora hus.

Specifikationer

Märke
TP-Link
Trådlös standard
Wi-Fi 6
Fast nätverk
Gigabit Ethernet
Nätverksportrar
2 / enhet
Usb-portar
-
Effekt
8 W / enhet
Mått
11,0 x 11,0 x 11,4 cm
Angiven hastighet
2402 Mbit/s
Överföringshastighet
826 Mbit/s