De tre Deco P9 mesh-enheder er helt ens.

TP-Link Deco P9

Meshsystem med tre routrar via Wi-Fi och elledningarna.

av #Router #TP-Link
8.4

TP-Link Deco P9 är en trådlös router för meshnätverk, det vill säga nätverk som består av flera småroutrar som tillsammans bildar en enda enhet. Routrarna är tänkta att spridas ut i hemmet för att ge bättre täckning i nätverket.

Deco P9 har en speciell egenskap: routrarna kommunicerar med varandra via husets elledningar. På det sättet kan nätverkssignalen komma fram genom tjocka väggar och möbler som dämpar den trådlösa signalen.

I det här startpaketet ingår det tre routrar, en nätverkskabel och en allt för liten kom i gång-manual. Det viktigaste i den är en pytteliten svåravläst QR-kod som leder till appbutiken och den app som behövs för systemet. Det blir till att hämta appen på vanligt sätt i stället.

Det behövs en smartmobil eller surfplatta för att köra den svenskspråkiga installationsguiden. Den innehåller många steg, men är logiskt uppbyggd och slutar med att de tre routrarna fungerar som en.

Det trådlösa nätverket i Deco 9 är av typen Wi-Fi 5 (tidigare 802.11ac), med en teoretisk topphastighet på 837 megabit i sekunden. Våra mätningar visar att en optimalt placerad router har svårt att komma över 600 megabit/sekund. Det är trots allt rätt bra. Längre ut i nätverket sjunker hastigheterna till 200 megabit i sekunden.

Kabelnätverk ger bra täckning

Det mest intressanta med Deco P9 är ändå att det använder elledningarna som nätverk. Vi har testat systemet i ett svårt hus där det inte går att få ett stabilt trådlöst nätverk i alla rum. I det här fallet blir resultatet ett annat. Mellan två enheter som är anslutna till samma fas kommer vi upp i en stabil hastighet på 150 megabit i sekunden.

Kombinationen av mesh- och kabelnätverk ger ovanligt goda möjligheter att skapa ett vettigt nätverk även i krångliga fastigheter. I vårt utmanande hus nådde vi utan vidare 100 megabit i sekunden överallt hela tiden. Även längst ut i hörnen fick vi ett pålitligt nätverk.

Appen fungerar som administrationscentral för hela systemet. Det ser inte ut som om det går att styra särskilt mycket, men under menyn avancerat finns det en hel rad fina funktioner, till exempel trafikprioritering, vidarebefordring av portar och mycket annat som mer avancerade nätverksanvändare tycker är kul. Jämfört med traditionella routrar i samma prisklass är dock möjligheterna begränsade.

Tack vare att routrarna fördelas över hela bostaden, kan nätverket även nå utomhus. Vi fick fina hastigheter i trädgården, men anslutningen försvann på ungefär samma ställe som med andra routrar.


+ Höga topphastigheter
+ Bra täckning
Begränsade administrationsmöjligheter

Läs mer om TP-Link Deco P9


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En smart lösning som gör det möjligt att få ett trådlöst i krångliga hus där vanliga routrar går bet.

Specifikationer

Märke
TP-Link
Trådlös standard
WiFi 5
Fast nätverk
Gigabit Ethernet
Nätverksportrar
6x 1 Gbps
Usb-portar
-
Effekt
3 x 9 W
Mått
9,5 x 9,5 x 19 cm
Angiven hastighet
837 Mbit/s
Övrigt
Elnätsmodem
Överföringshastighet
618 Mbit/s