Routrarna är små och lätta att placera runt om i hemmet.

TP-Link Deco M9 Plus (3-pack)

Meshrouter i tre delar som ger ett Wi-Fi 5-nätverk.

av #Router #TP-Link
8.4

Meshnätverken blir allt populärare av flera skäl: De ger bättre täckning, de är lätta att placera hemma och de är enkla att använda. TP-Links nya Deco M9 Plus har förbättrats med en teoretisk topphastighet på över två gigabit i sekunden, men behåller den enkla formgivningen och storleken från föregångarna.

Installationen är ovanligt smärtfri och sker via en app i mobilen eller surfplattan. En av de tre puckarna kopplas till modemet och därefter ansluts de övriga två trådlöst till huvudenheten.

Appen visar steg för steg vad som ska göras. Det är visserligen många steg som måste genomföras innan det hela är klart, men allt är logiskt och det är lätt att få hjälp med eventuella problem under vägen. När allt är driftsatt styrs systemet via en app. Det är smidigt, men funktionaliteten är relativt begränsad.

Det tar kanske tio minuter att få igång meshsystemet. När det är klart har vi ett väl fungerande trådlöst nätverk i hela huset. TP-Link utlovar täckning på upp till 600 m2. Det är kanske inte helt med sanningen överensstämmande, men visst är täckningen bra – ända ut i trädgården. Det gillar vi.

En intressant funktion är att Deco kan fungera som en smarthubb för smarta enheter hemma. Vi provade med att styra ett antal av Philips smarta lampor Hue och det fungerar alldeles utmärkt via Decos app.

Hastighetsvariationer

De första hastighetsmätningar visade så låga resultat att vi måste undersöka saken närmare. Det visar sig att nätverksporten inte alltid hade ordentligt kontakt, så hastigheterna begränsades till 100 megabit i sekunden. När vi fixade kabelanslutningarna kunde vi mäta upp riktigt fina 729 megabit per sekund.

Hastigheterna mellan två av enheterna trådlöst är mer beskedliga. Vi når vanligen runt 140 megabit i sekunden, men hastigheten tenderar dessvärre att falla då och då helt oförklarligt och någon gång försvinna helt. Dessa problem förväntar sig TP-Link lösa med en framtida uppdatering av firmware – routrarnas fasta program.


+ Diskreta
+ Enkel installation
+ Bra täckning
+ Fungerar som smart hubb
Hastighetsproblem

Läs mer om TP-Link Deco M9 Plus


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

TP-Link Deco M9 Plus är lätta att installera och innehåller många smarta funktioner. Räckvidden är bra, men de har svårt att hålla hastigheterna.

Specifikationer

Märke
TP-Link
Trådlös standard
Wi-Fi 5 (802.11ac)
Fast nätverk
Gigabit Ethernet
Nätverksportrar
6
Usb-portar
-
Effekt
20 W
Mått
14,4 x 14,4 x 6,4 cm
Angiven hastighet
2134 Mbps
Överföringshastighet
729 Mbps