TP-Link Deco M5 AC1300

Med TP Links Deco M5 går det att få täckningen i det trådlösa nätverket överallt hemma. Hastigheterna är dock inte i topp för enheter som är anslutna till de sekundära routrarna.

av Mathias Alsted Lund Flinck #Router #TP-Link
8.1

Det kan vara svårt att få en trådlös router att nå ända ut i hemmets bortersta avkrokar. Även med nya ac-routrar är det inte säkert att man får täckning överallt hemma. Nu kommer det en ny typ av så kallade mesh-routrar som ska lösa problemet. Mesh står för nät och tanken är att flera mindre routrar samarbetar för att förbättra täckningen.

Deco M5 är en mesh-lösning från TP-Link som innehåller tre små routrar som kopplas samman trådlöst och som skickar vidare signalen från den av de tre routrarna som är ansluten till modemet. Routrarna är runda med en diameter på tolv centimeter. De är vita och ytterst diskreta för att kunna placeras var som helst.

Det spelar ingen roll vilken av de tre som är huvudrouter. De två andra routrarna fördelas över hemmet i andra rum och allt de behöver är var sitt eluttag. Räcker det inte med tre stycken kan upp till tio stycken kopplas ihop på samma sätt. En enstaka router kostar cirka 1 200 kronor.

Systemet installeras med den tillhörande appen i mobilen. Svenska pedagogiska instruktioner visar hur det trådlösa nätverket etableras och hur routrarna kopplas samman. Det hela är enkelt att följa och det fungerar perfekt. Det tar max en kvart att få i gång mesh-nätverket.

Bra täckning, halvdana hastigheter
Via appen går det bland annat att byta namn på nätverket och ändra inloggnings- uppgifter. Det går att aktivera ett gästnätverk och få en översikt över alla till nätverket anslutna enheter.

Vi har bland annat testat Deco M5 i en lägenhet där andra kraftfulla routrar har haft problem att täcka in alla de 100 kvadratmetrarna i huset med tegelväggar. Deco M5 däremot ger täckning över hela lägenheten. Vi har testat i alla möjliga och omöjliga hörn, men nätverkssignalen var stark överallt, så helt klart är mesh-tekniken vettig.

Tyvärr varierar hastigheten i nätverket ganska mycket. I närheten av huvudroutern är hastigheterna riktigt bra, men när man befinner sig i periferin och är ansluten till någon av satelliterna halveras i stort sett hastigheten. Anslutningen är dock stabil och det går att strömma film utan problem, men det är synd att hastigheterna svajar.


+ Mycket bra täckning
+ Diskreta
Halvdan hastighet


TP-Link Deco M5 finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om TP-Link Deco M5

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Ett lättanvänt routersystem som ger täckning i hela huset, men hastigheterna till de sekundära routrarna är inte bra.

Specifikationer

Märke
TP-Link
Trådlös standard
802.11 ac/n/a 5 GHz, 802.11 b/g/n 2.4 GHz
Fast nätverk
Gigabit Ethernet
Nätverksportrar
2
Usb-portar
1
Mått
12 x 12 x 3,8 cm
Angiven hastighet
867 Mbps (5 GHz), 400 Mbps (2.4 GHz)
Överföringshastighet
572 Mbit (primär router), 260 Mbit (sekundära routrar)