AX11000 er en stor router, domineret af otte fastmonterede antenner.

TP-Link AX11000 Tri-Band Gaming Router

Hypersnabb Wi-Fi 6-router med många funktioner.

av Henrik Ræder Clausen #Router #TP-Link
9.6

TP-Links stora och dyra Wi-Fi 6-router bjuder höga hastigheter i nätverket och många fasta nätverksportar. Här finns det en del detaljer som gör den framtidssäker. Den är visserligen dyr, men prestandan och kvaliteten matchar prislappen. De omfattande inställningsmöjligheterna och inbyggt antivirus ger plus i kanten. Däremot är användargränssnittet inte det roligaste.

Med åtta antenner och en kraftfull processor får vi precis det vi förväntar oss – en rasande snabb router. Vi mäter upp hastigheter i nätverket på 655 megabit i sekunden, vilket är mer än tillräckligt för det mesta. Om det ändå inte duger går det att låta routern använda mer bandbredd för att höja hastigheterna ytterligare. I det läget kommer vi upp i hela 913 megabit per sekund, vilket nästan är lika snabbt som i fasta nätverk. Även räckvidden övertygar.

Installationen sköts via en app i mobilen, men för att komma åt alla inställningar är det bäst att logga in i routern via webbläsaren i datorn. Mobilappen ser till att alla centrala funktioner ställs in och därefter går det att komma åt de välstrukturerade administrationssidorna för alla lite mer udda och specialiserade funktioner. En av dem är lite extra spännande – det inbyggda virusskyddet. Det är en bra idé att stoppa virus innan de några datorn eller andra enheter. Ska vi klaga lite är administrationssidorna dumt färgsatta med röd text på svart bakgrund. Inte bra för med åren allt svagare ögon.

Det inbyggda antivirusprogrammet analyserar löpande trafiken genom routern och griper in så fort det händer något misstänkt. Det är ett smart sätt att stopp för skadliga program, även om det finns en viss risk för att oskyldig trafik också blockeras. Därför är funktionen avstängd från början.

Ett stort plus är alla portar. Det går att ansluta hela åtta enheter via kabel och routern kan komma upp i hastigheter på upp till 2,5 gigabit i sekunden. Tack vare något som kallas för Link Aggregation kan en nätverkshårddisk anslutas till två nätverksportar samtidigt för att det ska gå riktigt snabbt att läsa och skriva till den.

Det finns även två usb-portar för diverse ändamål. Det går till exempel att dela filer från en hårddisk eller ett usb-minne. Inställningarna är lite krångliga att få till, men väl i gång mäter vi hastigheter på 77,8 megabyte i sekunden, vilket är utmärkt. Detta gör att TP-Links router är sällsynt väl anpassad för fildelning av olika slag.


+ Höga prestanda
+ Gott om nätverksportar
+ Många inställningar
+ Inbyggt antivirus
Svårläst användargränssnitt

Läs mer om TP-Link AX11000 Tri-Band Gaming Router


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En kraftfull och framtidssäker router som klarar många fasta och trådlösa enheter samtidigt.

Specifikationer

Märke
TP-Link
Trådlös standard
Wi-Fi 6
Fast nätverk
2,5 Gigabit WAN, 1 Gigabit LAN
Nätverksportrar
8x 1 Gigabit, 1x 2,5 Gigabit
Usb-portar
1x usb 3, 1x usb c
Effekt
14 W
Mått
28,8 x 28,8 x 18,4 cm
Angiven hastighet
4804 Mbit/s
Övrigt
Fildelning 77,8 MB/s
Överföringshastighet
913 Mbit/s