TP-Link Archer C5400

Routern Archer C5400 ger tre trådlösa nätverk via sina åtta externa antenner.

av #Router #TP-Link
7.8

I instruktionerna till Archer C5400 finns det en QR-kod som leder till TP-Links appar för mobilen, så att routern kan installeras därifrån. Det går även att använda webbläsaren i datorn som vanligt. När routern startas är det bara att ansluta datorn till det förinställda nätverket med det unika lösenord som sitter på ett klistermärke på routern. Sedan är det bara att skriva in routerns ip-adress i webbläsaren och följa instruktionerna som startar automatiskt.

Det går att välja svenska som språk, vilket gör inställningarna enklare att förstå.
Det går att välja svenska som språk, vilket gör inställningarna enklare att förstå.

Slutligen hamnar vi på själva styrsidorna som finns på svenska. Väl där går det att välja mellan avancerad och enkel visning för att ställa in det mest väsentliga. Här finns även några extrafunktioner, till exempel styrning av anslutna lagringsenheter, föräldrakontroll, tidsstyrning av nätverket och den inbyggda VPN-servern.

Tyvärr känns dock systemet lätt bedagat och det är varken enkelt eller intuitivt att ändra inställningarna. Detta gäller särskilt för den som vill ställa in portar för exempelvis nätverkskameror, smarta prylar eller nätverkshårddiskar. I många andra routrar går det att via statusöversikten se alla anslutna enheter och från den sidan sätta upp en regel för en port direkt till enheten i fråga. Det går inte i Archer C5400. I stället måste man leta upp rätt flikar och manuellt fylla i enheternas ip-adresser och portnummer. Det är inte modernt.

Inställningssidorna finns med både enkel och avancerad visning, så att man slipper se funktioner som ändå inte används.
Inställningssidorna finns med både enkel och avancerad visning, så att man slipper se funktioner som ändå inte används.

Å andra sidan stödjer Archer C5400 på papperet hastigheter på 5 400 megabit i sekunden. I verkligheten går det inte så snabbt. 2,4-gigahertznätverket kommer upp i 1 000 megabit per sekund och då är det lätt att tro att det går att ansluta en enhet till 5-gigahertznätverket med de resterande 4 000 megabiten, alltså fyra gånger så snabbt som ett i ett fast nätverk. Så kul är det dock inte eftersom Archer 5400 skapar två 5-gigahertznätverk. Siffran 4 400 får TP-Link fram genom att lägga ihop de båda nätverkens 2 167 megabit. Det är trots allt imponerande och den som vill ansluta många enheter samtidigt till nätverket kan med fördel ansluta videotunga prylar, som Chromecast, Apple TV eller en smart-tv, till det ena 5-gigahertznät- verket och ändå ha full kapacitet i det andra till datorer, mobiler, pekdatorer och annat.

Under våra tester kommer vi endast upp i de hastigheter som andra routrar klarar, det vill säga 1 733 megabit i sekunden. Det är ganska normala siffror och det är vanligt att det är långt mellan verkliga och teoretiska överföringshastigheter. I gengäld är räckvidden bland de längsta vi har noterat. I den tvåvåningsvilla som vi testar i är normalt sett köket och en viss plats i vardagsrumssoffan döda zoner i det snabba 5-gigahertznätverket. Det äldre och långsammare 2,4-gigahertznätverk fungerar dock överallt och därför brukar jag av gammal vana ändra nätverk i mobilen när jag är i dessa döda zoner. Med Archer C5400 behövs inte det eftersom routern ger full täckning överallt hemma även i det snabba 5-gigahertznätverket, trots att routern står på exakt samma plats som den gamla routern. Det beror bland annat på att TP-Links router har åtta massiva externa antenner medan antennerna i den gamla routern är dolda.


+ Riktigt lång räckvidd
+ Svenska inställningssidor
Lite krånglig att ställa in
Medelmåttiga hastigheter


TP-Link Archer C5400 finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om TP-Link Archer C5400

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Räckvidden är bland de längsta vi har uppmätt, men överföringshastigheterna är medelmåttiga och inställningssidorna känns gamla och krångliga.

Specifikationer

Märke
TP-Link
Trådlös standard
802.11a/b/g/n/ac
Fast nätverk
Gigabit LAN
Nätverksportrar
4x LAN, 1x WAN
Usb-portar
1x usb 3.0, 1x usb 2.0
Mått
23 X 23 X 4,3 cm
Angiven hastighet
5 GHz 1: 2.167 Mbit/s + 5 GHz 2: 2.167 Mbit/s + 2,4 GHz: 1.000 Mbit/s
Övrigt
8 externa antenner