TP-Link AX50 er en lille router med store antenner.

TP-Link Archer AX50

Wi-Fi 6-router med 2x2 kanaler och fyra nätverksportar.

av Henrik Ræder Clausen #Router #TP-Link
7.4

Det bästa med TP-Links Wi-Fi 6-router är egentligen priset. Den är mindre än hälften så dyr som andra Wi-Fi 6-routrar och därmed det billigaste sättet att få den senaste tekniken för trådlösa nätverk. Topphastigheterna är det inget fel på, men räckvidden haltar och det finns en del andra frågetecken.

Vid våra mätningar noterar vi topphastigheter på 697 megabit i sekunden, vilket är ett bra resultat. Detta gäller emellertid bara i routerns omedelbara närhet. På längre avstånd faller hastigheterna snabbt och den samlade hastigheten på 20 meters håll från routern är bland de lägsta vi har uppmätt. Det bådar inte gott i hus med tjocka väggar och flera våningar.

TP-LINK AX50 är en ganska liten router och den ser rätt billig ut. I bakkant finns det fem tydligt markerade nätverksportar, en usb 3-port samt knappar för WPS, återställning och avstängning av nätverket. Det är tillgängligt, funktionellt och gjort i en förnuftig kvalitet.

Installation och administration av routern sker som vanligt via en webbläsare, där vi till en början får svara på en rad frågor. Det kan tyckas lite gammaldags jämfört med att använda en smart app, men det fungerar utmärkt. Administrationssidorna är lite röriga, men i praktiken inte särskilt svåra att hitta i.

Usb-porten i bakkant kan användas för fildelning. Här mäter vi upp läs- och skrivhastigheter på 26 respektive 13 megabyte i sekunden. Det är användbart för att dela filer i mindre omfattning och där det mest handlar om att läsa filer. Det är dock inte tillräckligt för att fungera som en fullödig nätverkshårddisk för vardagsbruk.

Ytterligare en svaghet jämfört med dyrare routrar är det beskedliga processorprestandan och det lilla ramminnet. Detta är inget problem när 2-3 personer använder routern, men ska fler dela på den tappar den snabbt andan. Även om AX50 rent tekniskt är en Wi-Fi 6-router har den inga större fördelar jämfört med en bra Wi-Fi 5-router.


+ Billig
+ Höga topphastigheter
Kort räckvidd
Orkar inte med hög belastning

TP-Link Archer AX50


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En enkel och billig router som klarar W-Fi 6, men den klarar inte hög belastning.

Specifikationer

Märke
TP-Link
Trådlös standard
Wi-Fi 6
Fast nätverk
Gigabit Ethernet
Nätverksportrar
4 + 1
Usb-portar
1x usb 3
Effekt
12 W
Mått
26,0 x 13,5 x 3,9 cm
Angiven hastighet
2402 Mbit/s
Övrigt
Fildelning: 26,6 Mbyte/s
Överföringshastighet
697 Mbit/s