Synology RT2600ac

Router från NAS-specialisten Synology med fyra externa, plats för nya appar och många avancerade funktioner.

av #Router #Synology
7.5

Vi har ofta testat produkter från Synology, hittills har det bara rört sig nätverkshårddiskar ur företagets mycket omfattande katalog av NAS-enheter. Nu har vi för första gången en av Synologys routrar för test. Det är inte så länge sedan som företaget släppte sin första router och på papperet ser vår testmodell ut att vara en spännande konkurrent på marknaden för trådlösa routrar.

Det första vi möts av när vi öppnar lådan med RT2600ac är en liten folder som med tydliga teckningar visar de inledande momenten av installationen. Den fungerar mycket bra och är enkel att följa. En punkt i instruktionerna bör dock få samtliga varningslampor att blinka rött: lösenordet till det trådlösa nätverket är Synology. Det är inte bara löjligt enkelt att gissa, samma lösenord används i alla routrar som lämnar Synolgys fabriker. Det vanliga numera är att routertillverkarna använder unika lösenord för varje enskild router de producerar och att sagda lösenord återfinns på en etikett på routerns undersida. I fallet Synology innebär detta avsteg från de gängse säkerhetsnormerna att alla som råkar upptäcka det trådlösa nätverket kan hitta och använda det antagligen väl spridda lösenordet. Därför är det mycket viktigt att man väljer ett annat namn på nätverket och framför allt ett annat lösenord under installationen. Något som vi av erfarenhet vet att ovana användare inte alltid känner till.

Installationsguiden nås på det vanliga sättet, alltså genom att ansluta till routern och skriva in dess ip-adress i en webbläsare. Alternativt går det att med webbadressen router.synology.com hitta routern automatiskt. Instruktionerna är visserligen på engelska, men guiden är enkelt uppbyggd och lätt att ta till sig. De efterföljande inställningssidorna är dock på svenska.

Även om installationsguiden är på engelska är den överskådlig och lätt att förstå.
Även om installationsguiden är på engelska är den överskådlig och lätt att förstå.

Den som har använt en NAS från Synology känner igen sig direkt i RT2600ac eftersom operativsystemet är i princip identiskt. Det är uppbyggt med ett skrivbord som i Windows och det går att hämta appar för att lägga till nya funktioner. Det är snyggt gjort och vi har aldrig upplevt ett enklare användargränssnitt i en router.

I det moderna och snygga operativsystemet går det att installera appar, ungefär som i Windows.
I det moderna och snygga operativsystemet går det att installera appar, ungefär som i Windows.

Bland de appar som finns att hämta hittar vi till exempel flera VPN-servrar, en klient för att starta filhämtningar direkt till NAS:en, och ett säkerhetsprogram som skyddar hårddisken mot virus och andra hot. Det finns så många funktioner att om en extern hårddisk ansluts till någon av routerns usb-portar, får vi en mini-NAS. Det är en smidig och billig lösning eftersom man slipper köpa en fristående NAS.

Överföringshastigheterna är inte de allra högsta vi har uppmätt, men de duger gott. Dessutom finns det prestanda nog i routern för att leverera höga hastigheter till hela 100 anslutna enheter samtidigt. Just detta har vi inte kunnat testa, men det är imponerande siffror om det håller. Räckvidden är det absolut inget fel på, vilket beror på de stora externa antennerna.


+ Lätt att använda
+ Många funktioner
Svagt standardlösenord
Dyr


Synology RT2600ac finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Synology RT2600ac

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Synologys expertis vad gäller nätverkshårddiskar märks i företagets nya router, som har rätt mycket NAS-funktionalitet och ett operativsystem på svenska som är lätt att förstå. Standardlösenordet för det trådlösa nätverket är dock riskabelt.

Specifikationer

Märke
Synology
Trådlös standard
802.11a/b/g/n/ac
Fast nätverk
Gigabit LAN
Nätverksportrar
4x LAN, 1x WAN
Usb-portar
1x usb 3.0, 1x usb 2.0
Effekt
10,8 watt
Mått
7,7 x 28 x 16,9 cm
Angiven hastighet
2.4GHz: 800 Mbit/s + 5GHz: 1,73 Gbit/s
Övrigt
Kortläsare för SD-minneskort