Lydsioderne på forsiden af NETGEAR AX1800 er kraftige og alt andet end diskrete.

Netgear RAX20 AX1800 WiFi 6 Router

Billigaste Wi-Fi 6-routern hittills.

av Henrik Ræder Clausen #Router #Netgear
7.5

1500 kronor för en router låter kanske inte så märkvärdigt, men Netgear RAX20 är faktiskt speciell. Det är den billigaste Wi-Fi 6-router som vi har testat. Trots det är den riktigt snabb och fildelningen fungerar utmärkt. Tyvärr är räckvidden begränsad och installationen krånglig. I slutändan märks det att RAX20 är en billig produkt.

Installationen sker via en app i mobilen eller surfplattan. I appen ska en QR-etikett på routern fotograferas av, varpå appen sätter i gång med installationen. Den uppdaterar bland annat routerns fasta program. Dessvärre stötte vi på allvarliga problem under installationen. Efter uppdateringen tappade appen kontakten med routern och internet. Det enda som hjälpte var att återställa routern och börja om.

När RAX20 väl är i gång möts vi av höga hastigheter i nätverket. På 5-gigahertzbandet mäter vi respektabla 711 megabit i sekunden, vilket är ungefär hälften mot vad de bästa routrarna klarar. Den inbyggda fildelningen fungerar fint med 104 megabyte per sekund. Det är nästan lika snabbt som i fasta nätverk.

Något som däremot inte håller måttet är räckvidden. Till och med i det långsammare 2,4-gigahertzbandet försvinner uppkopplingen på mycket kortare avstånd jämfört med andra Wi-Fi 6-routrar. På 5-gigahertzbandet är det till och med svårt för signalen att tränga igenom en enda vägg. Det är inte för inte som kraftfulla routrar har åtta antenner, medan RAX20 bara har två.

RAX20 är en grå fyrkantig låda med en rad kraftigt lysande statuslampor i frontpanelen. Det känns som om designavdelningen har fått i uppdrag att ta fram en låda som ser billig ut. Baksidan bjuder på fyra fasta nätverksuttag plus anslutningen till modemet. På ena sidan finns det en usb 3.0-port för en hårddisk. WPS-knappen, som används för enkel anslutning till nätverket, är en diskret historia som sitter lätt åtkomlig i framkant. Dumt nog sitter den precis intill knappen som stänger ner hela nätverket.

Appen som hör till ger god översikt över routerns status och de flesta lär inte behöva använda något annat än appen. Den som vill komma åt mer speciella inställningar måste som vanligt in på administrationssidorna via en webbläsare. De är enkla och tydliga och det är lätt att hitta den inställning man vill åt.


+ Höga hastigheter
+ Bra fildelning
Måttlig räckvidd
Krånglig installation

Läs mer om Norton Mobile Security och Antivirus


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En billig router som ger höga hastigheter men korta räckvidder. Bra app, men installationen krånglar.

Specifikationer

Märke
Netgear
Trådlös standard
Wi-Fi 6
Fast nätverk
Gigabit Ethernet
Nätverksportrar
4+1
Usb-portar
1x usb 3
Effekt
8 W
Mått
25,3 x 15,4 x 4,3 cm
Angiven hastighet
1200 Mbit/s
Övrigt
Fildelning, 104 MB/s
Överföringshastighet
711 Mbit/s